Asiatisk/koreansk middag såhär efter julmaten?

korea1

Vi hade fest för några helger sedan och då lagade jag asiatisk/koreansk mat, ja efterrätten var väl inte så asiatisk men den passade bra ändå. Det blev 3 rätter och en efterrätt.

Förrätten fick jag inspiration till på matmässan och en tidigare bloggträff och sedan fick flera små detaljer “flytta ihop” och bli min förrätt!

Soyagravad lax på algsallad, tapiokapärlor med soya, chilimajonäs och sesamfrön med wasabi

korea2

Här kan du köpa algsallad om du inte bor nära en större butik.

Recept på soyagravad lax om du inte vill servera den rå.

Använd färdig majonäs eller gör egen och smaksätt med sriracha eller sambal.

Tapiokapärlor finns att köpa i asiatiska butiker och när de är kokta så får de ligga i ljus soya över natten.

Rostade sesamfrön på toppen eller de här som är rostade med wasabi.

korea3

korea10

Rätt nummer 2 lagade jag till lunch på ett bröllop efter brudparets önskemål och den kan ätas både varm eller kall.

Japchae, vegetarisk nudelsallad med goshujangsås, här finns recept

korea5

Här rör jag ihop goshujangsåsen men den finns att köpa färdig i större matvaruaffärer och HÄR finns både den färdiga såsen och pastan om du vill göra en egen. Recept på goshujang , jag hade ingen sake utan tog ett torrt surt vin 🙂

Jag använde rundkornigt sushiris men det funkar med basmatiris också!

korea6

Bibimbap som är en vanlig koreansk rätt, betyder visst “röraihop ris” så allt blandas i skålen med chilisåsen. Tunna skivor av entrecote på toppen, skär köttet när det är fruset så går det lätt. Jag kollade lite på Jennie Walldèns recept och gjorde hennes chilipicklade gurka och sesammarinerade spenat.

Kimchi hittade jag ett snabbt recept på för den ska egentligen göras flera dagar innan och så blev det inte (har ett litet problem med saker som ska jäsa och bubbla i rumstemperatur men jag kanske kan lära mig 😉

Det stekta ägget eller äggulan som man brukar toppa rätten med hoppade jag över!

korea4

Kimchi, chilipicklad gurka och sesammarinerad spenat är tillbehör till Bibimbap.

 

korea8

Efter att jag googlat runt på massor av koreanska sidor för att leta en efterrätt på samma tema så slutade det med att jag gjorde en enkel fruktsallad med färsk ananas, melon, mango, kivi, päron och passionsfrukt. Vispad grädde med grovt riven mandelmassa är supergott till!

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*