3 morötter
1 palsternacka
1 stor lök
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
2,5 dl okokt pasta
1,5 liter buljong eller vatten+tärning
1 tsk paprikakrydda
2-3 tsk torkad basilika
1 dl hackad persilja
basilika
peppar och ev. salt
2 msk olivolja
1. Hacka eller strimla grönsakerna fint och fräs dem i oljan, fräs med tomatpuré och kryddor också.
2. Tippa i buljongen och pastan och låt allt puttra tills pastan är kokt.
3. Smaka av med kryddor och persilja.
5 dl torkad svamp eller 1 liter färsk (trattkantareller, gula kantareller, blandsvamp eller champinjoner)
5 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong
5 dl grädde
1 liten lök
2 msk smör
1-2 msk tomatpuré
maizena+vatten
ev. salt och peppar
1. Lägg svampen i blöt om du har torkad , krama ur den och hacka den. Har du färsk svamp så dela den bara i småbitar.
2. Hacka löken och fräs den i smöret och låt svampen steka med. Låt tomatpurén svänga med.
3. Tippa i buljong och grädde och låt allt koka ihop.
4. Red av soppan en gnutta så den blir lite krämig och smaka av med mera kryddor om det behövs.
SMÖRDEGSRULLAR
3 st frysta smördegsplattor eller 1 rulle från kyldisken
2-3 dl riven ost med smak
1 ägg
Tina smördegen om du har fryst.
Jag delade varje platta i fyra remsor.
Penslade med vispat ägg och vände/klämde fast osten och snurrade runt.
Lite kletigt var det men gott!
Grädda i 225° ugn tills osten smält och snurrorna fått färg.