Argentinsk meny, ja nästan ;-)

PIROG1 PIROG2 PIROG3 PIROG4

Jag har lagat mat till ett gäng som skulle smaka av Argentinska viner och såklart startar vi med Empanadas, Sydamerikas piroger som man verkar äta både till vardags och fest. I orginalet (om det nu finns något sådant) så brukar det vara köttfärs, kokt ägg, oliver och russin men då vred sig mina smaklökar lite när jag tänkte på att bita i både ägg och russin samtidigt så därför därför tänkte jag ut en annan fyllning! Jag kan väl erkänna att det tog en stund det här för jag gjorde dubbel sats och är ingen mästare på finlir 😉 och det såg plättlätt ut på Youtube, ett tips är att inte kavla för tunt för då smiter osten ut!

Recept på degen hittade jag hos Zeina som lagar  fantastisk mat!

Till dessa piroger serveras ofta Chimichurri och SalsaCriolla så de serverade jag också till.

Tyvärr skrev jag aldrig något recept på chimichurrin men mixade ihop persilja, oregano, gräslök, koriander, vitlök, chili, olivolja, kallpressad rapsolja, rödvinsvinäger, salt och svartpeppar till en grön röra, det är bara att improvisera och smaka dig fram tills du är nöjd! Gör gärna röran någon dag innan den ska ätas, det blir bara bättre.

Min fyllning var ungefär så här:

 • 300g chorizokorv
 • 2 paprikor, inte jättestora
 • 1 stor gul lök
 • 2 klyftor vitlök
 • 2 tsk spiskummin
 • 1/2 dl passerade tomater
 • 1/2 tsk sambal
 • salt och nymalen svartpeppar
 • olja till stekning
 • 250 g mozzarella
 1. Gör degen enligt Zeinas recept, sätt ugnen på 200 grader.
 2. Hacka korv och grönsaker fint och fräs tillsammans med olja och kryddor.
 3. Blanda ner tomater och sambal, smaka av med mera kryddor.
 4. Rulla bollar av degen, kavla ut  till rundlar, lägg en klick av chorizoröran och en bit mozzarella på varje degrundel.
 5. Tryck ihop till halvmånar med en gaffel, pensla med ägg och grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

argentinsk gryta

Köttgrytan var väl inte direkt från Argentina men det åkte ner rejält av Argentinskt vin i den och här är receptet fast jag hoppade över champinjoner!

alfajores

Argentinare verkar älska Dulce de leche för när jag googlade på Argentina och desserter/kakor så innehöll precis ALLT den söta kolasåsen och som den googlefreak jag är så hittade jag massor av recept på den här lilla populära kakan, Alfajores och tyckte att det här receptet passade mig bäst och dessutom var det på svenska 😉

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*