Fläskgryta med svamp och curry

fläskgryta1

Nu ska ni få ett superenkelt grytrecept med få ingredienser! Den här grytan brukade min mamma göra när jag var liten och jag trodde att det var hennes påhitt men nu fick jag höra att det var min mormor Märta som lagade den här för längesedan. Mormor föddes 1901 och hon var duktig på mat och det är nog hennes förtjänst att både mamma och jag är matintresserade!

Just nu är vi på fjällsemester och snön yr runt stugknuten, ungdomarna har åkt söderut och hemma skiner solen! Nejdå vi surar inte ihop, på med varma kläder och ut i backarna om en liiiiiiten stund bara!

Kram påèr mina matvänner, jag är så glad att ni tittar in och läser mina recept!

INGREDIENSER

 • 1-1,5 kg fläskgrytbitar
 • 2 gula lökar
 • 250 g champinjoner, färska (gärna små) eller hela på burk
 • 1-2 klyftor vitlök
 • 1 msk curry, gärna Santa Marias Mangocurry
 • vatten+ 2 st buljongtärningar (valfri men inte fisk :-))
 • 3 dl creme fraiche
 • salt och nymalen svartpeppar
 • kryddgrönt t.ex körvel, persilja eller gräslök
 • olja/smör till stekning
 • ev. maizena till redning

 

fläskgryta7

 

GÖR SÅ HÄR

 1. Bryn köttbitarna i omgångar i olja/smör, krydda och lägg över i en gryta.
 2. Täck köttet med vatten, smula i buljong och låt det puttra på under lock tills köttet är mjukt och mört.
 3. Dela svampen i halvor om de är stora, klyfta/skiva löken inte alltför tunt och hacka vitlöken.
 4. Stek svampen och när den fått färg får lök och vitlök snabbt svänga med tillsammans med currykryddan.
 5. Tippa i svampfräset och creme fraiche i grytan och låt allt koka ihop några minuter.
 6. Smaka av med mera kryddor och kryddgrönt och red av grytan om du vill ha tjockare sås.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*