Lax är alltid gott det! Här fick firren sällskap av fyllda bakpotatisar, “jacket potatoes”, en gurksallad och en enkel kall sås, en favorit i repris.
JACKET POTATOES
♥ Lägg bakpotatisen i ugnen på 225 grader, pricka några hål med en sticka och låt de gå i 50-60 minuter beroende på storlek. Är det stora potatisar så räcker det med 1/2 per person.
♥ Dela potatisen på mitten när den svalnat lite, gröp försiktigt ur skalet och krossa potatisen med 1 msk smör+ 2 msk mjölk +1/2 dl lagrad ost +1 msk hackad gräslök till varje potatis, salta och peppra.
♥ Lägg tillbaka potatisröran i skalet, strö på lite ost och gratinera precis innan de ska serveras.
LAX
♥ Stek 1 laxfilé/person snabbt i smör runt om, pressa över citron, salta och peppra rejält och låt den sedan gå klart i ugnen på 100-125 grader tills den är nästan genomstekt, 15-20 min eller 55-58 grader.
ÖRTSÅS 2 port
♥ Blanda 1 dl creme fraiche med 1 msk grovkornig senap, 1 msk citron, 1 msk hackad körvel, 1 msk hackad gräslök, salt och peppar och ställ kallt tills det är dags att äta.
GURKSALLAD
♥ Skär gurkan fint på en mandolin eller med en osthyvel och 1/2 mild lök eller 2 salladslökar fint skurna.
Ringla över olivolja, lite citron, flytande honung och strö över flingsalt och strö över något kryddgrönt.
Nu har jag varit sugen på lax i flera dagar och så ser jag det här. Med fylld bakad potatis! Måste ha nu! Tack <3
Lax är ju alltid gott det sandra och med den “päran” till blir det inte sämre 😉