Den allra enklaste kötträtt att laga måste väl ändå vara tjälknöl? Den sköter sig själv och blir ju så fantastiskt mör och smakrik. Jag kör den bara 11 timmar för jag vill ha den riktigt rosa men det är ju en smaksak! I många recept så kokar man lagen och låter den svalna men jag rör bara ihop min tills saltet löst sig. Köttet var fantastiskt fint och det har gått i en hage som jag passerar varje dag när jag åker till jobbet, det känns bra det!
INGREDIENSER
- 1,5-2 kg frusen stek av älg eller nöt
Marinad:
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 2 msk socker
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk torkade örtkryddor t,ex timjan, oregano, rosmarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 75 grader.
- Lägg det frusna köttet i en ugnsform och låt den gå mitt i ugnen i 11-12 timmar.
- Blanda ihop lagen och rör tills den löst sig.
- När köttet är klart så lägg det i lagen i dubbla plastpåsar och låt det ligga minst 5 timmar (jag glömmer bort mitt kött ibland så det får ligga längre men det gör inget)
Gör en gräddig potatisgratäng till köttet eller de här smachade potatisarna!
- ”Smached potatoes” med vitlökssmör och oregano. Kokta potatisar, gärna med skal på som du trycker/mosar till, lägg en klick vitlökssmör på varje potatis och kör de krispiga i het ugn. Det är gott med ost på toppen också!