Saffransbullar med mandelmassa

lussebullar saffranskrans saffranslängd

lussebullar

Nu har jag bakat saffransbröd, det gillar jag och det hör liksom till att äta saffransbulle och pepparkaka när det är advent. Jag har sån tur att jag får supergoda pepparkakor av svärmor så jag slipper att baka, kavla är inte min bästa gren 😉

 

Den här degen gillar jag, sen är det bara att forma det man vill,  lussekatter, prinsar, bullar, längder eller semmelbullar.
Mera fett och mera socker ska det vara i saffransbröd tycker jag, riktigt extrasaltat smör och håll igen på mjölet, min deg är ganska kladdig!

SAFFRANSDEG
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
4 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
vetemjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
200g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja

Pensling:
ägg + pärlsocker eller smält smör och vänd i strösocker

 

♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit några timmar före baket.

♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.

♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.

♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter.

 Prinsar: Rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked eller klipp ett jack med en liten sax.

Saffranssnurror: Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllning, rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar och lägg på plåt/bullformar.

Lussekatter: Rulla ut degen till en smal rulle, dela den i småbitar och rulla varje bit till en lång orm, forma lussekatter

♥ Jäs bullarna 30 minuter, pensla med ägg och strö på pärlsocker före gräddning eller pensla med smält smör när bullarna är gräddade och svalnat lite, doppa dem sedan i strösocker.

♥ Grädda i 225-250° 6-8 minuter.

Jag gjorde längder och en fläta efter tips av Unni på jobbet och så här gör man !

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*