Nu är det läge för mustiga köttgrytor tycker jag och häromdagen gjorde jag Biff Stroganoff och nu står den och puttrar på spisen. Jag skulle aldrig ta en filé eller ryggbiff att göra gryta på utan tar någon grytbit/högrev från älg fast det skulle säkert bli supergott 😉
Jag låter grytan puttra länge och försiktigt så blir det mört och gott men har du finare kött typ filé så behövs ju inte det, då kan du bara fräsa ihop grejerna!
Det är gott med en klick creme fraiche, små gurkor, (cornichoner) eller saltgurka till grytan.
INGREDIENSER
- 500 g grytbitar av nöt eller vilt
- 3 små gula lökar
- 1 dl tomatpuré
- 3 dl grädde eller creme fraiche
- 5 dl kraftig buljong (vatten+fond/tärning)
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk senap
- olja/smör till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Skär köttet i avlånga tjocka strimlor och bryn de i pannan/grytan i omgångar, krydda.
- Täck köttet med buljong och låt det småputtra tills det är mört, späd ev. med vatten under tiden.
- Skär lökarna i klyftor/båtar, stek så de får lite färg i smör i en stekpanna.
- Låt tomatpurén fräsa med en kortis, tippa sedan i grädden, senap, vinäger och låt allt koka ihop.
- Blanda ner grädde och lökröran i grytan när köttet är mört och låt allt småputtra 5-10 minuter.
- Smaka av med senap, kryddor och ev. mera tomatpuré.
- Servera med ris, pasta eller potatis.