Jag säger som jag sagt flera gånger tidigare att risotto är supergott och mycket enkelt att laga meeeen…… första gångerna fick jag en grötkänsla….var är socker och kanel???? Jag lovar att då är det bara ovanan och ev. är risotton för tjock. Ge rätten minst två chanser till och sen är du fast , jag lovar! :-))
Njut av helgen mina vänner för det ska jag! Pssst visst har jag sagt att jag är jätteglad att så många läser mina recept? Kram till er alla!
INGREDIENSER 2 port (som du lätt dubblar)
- 2 dl risottoris t.ex avorioris
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 liten lök (ska vara schalottenlök, det blir gott oavsett vilken du tar 😉
- 2 msk smör
- 6-8 dl buljong, svamp eller grönsak
- 2 dl vitt vin eller saften av 1 citron
- 3 dl hackad grönkål
- 5 dl torkade trattkantareller eller 1 liter färsk svamp
- 2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost
- 1 smörklick
- salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka lök och vitlök fint och fräs det mjukt i smör i en kastrull på svag värme, tillsätt riset och låt det gå med någon minut.
- Blötlägg svampen eller rensa den färska och dela i bitar.
- Tippa i vinet i riset och låt det koka ihop, ha sedan låg värme på plattan.
- Tippa sedan i lite varm buljong i taget och rör mycket så riset inte fastnar i botten.
- Krama ur vattnet från svampen om du har torkad.
- Stek svampen krispig i smör, tillsätt den hackade grönkålen, salta och peppra och stek vidare.
- När riset är mjukt men har en kärna av tuggmotstånd späd ytterligare så du får en krämig halvlös risotto.
- Tippa i hälften av svampen och grönkålen i risotton och låt den puttra med.
- Låt resten av svampen och kålen steka på svag värme så det blir krispigt!
- Smaka av med smör, riven ost, salt och svartpeppar och om du vill ha mera syra från vinet/citronen.
- Späd med buljong eller vatten så det inte är en tjock gröt, den ska vara lite rinnig!
- Servera på varma tallrikar, strö över lite av svamp/grönkålskrispet och riven ost.