Jag gör sällan köttbullar och gör heller aldrig lika från gång till gång men de här blev jag riktigt nöjd med. Hör du till klubben som vill ha kryddpeppar i dina julköttbullar så pepprar du bara på med det istället för svartpeppar´n. Själv vill jag ha massor av kryddpeppar i kallops men icke i köttbullarna 😉
Jag körde köttbullarna i ugnen på en rejält oljad och smörad plåt, högsta fart på ugnen och jag tror de var klara på 10 minuter. Någon yta hinner dom inte få men det blir ju gott att steka på dom i en panna när de ska ätas, mina åkte in i frysen direkt.
Dela på receptet om du tycker att 2 kg blir för mycket!
INGREDIENSER 120 st medelstora
- 2 kg köttfärs, älg har jag
- 2 ägg
- 1,5 dl grädde
- 0,5 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk senap
- 3 tsk lökpulver
- 1 dl ströbröd
- 1-2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- olja och smör till stekning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225-250 grader.
- Blanda ihop allt utom färsen i en stor bunke och låt det svälla 5 minuter.
- Smula ner färsen och blanda allt ordentligt.
- Låt färsen vila 10 minuter, smaka färsen(om du vågar) eller provstek en köttbulle och krydda på mera om du vill.
- Nu är det dags att rulla och lägg på en plåt med mycket olja och smör.
- Kör i ugnen i ca 10 minuter tills de är genomstekta.