Smarrig julskinka, kryddiga revben och underbar choklad!

julskinka1 julskinka2

Jag brukar aldrig tjuvstarta och äta julskinka förrän kvällen före julafton…. men nu har jag tittat på Mor Matildas skinka i kylskåpet i flera dagar så i morse struntade jag i traditionerna och stoppade in skinkan i ugnen!

För det mesta köper jag färdigkokt skinka men när jag fick frågan från Jakobsdals chark att testa den här okokta så blev jag nyfiken. Man lägger den i förpackningen/stekpåsen i ugnen på bara 80 grader så den blir typ sous vide lagad, i med en stektermometer och sen får den gå i flera timmar till 70 grader. Bara att griljera och äta och den blev väldigt saftig och god!

revben2

Gillar du kryddiga och lite heta revbensspjäll? Då ska du testa det här receptet som jag fick för många år sedan efter en fantastisk kinesisk middag. De kokas först i ca 1-1,5 timme och sedan en snabb sväng i ugnen med en klibbig smarrig glaze!

 

KINESISKA REVBENSSPJÄLL
1-1,5 kg revben
0,5 liter buljong+lite vatten
1/2 dl kinesisk soya
1 stor tumme färsk ingefära eller 1 msk torkad
1/2-1 chilifrukt, en nypa torkade flakes eller 1 tsk sambal
3 klyftor hackad vitlök
5-6 stjärnanis
1 tsk mortlad sechuanpeppar eller 1/2 tsk nymalen svartpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger

3 msk ketchup
3 msk honung

 

1. Dela spjällen i bitar.

2. Koka ihop allt utom ketchup och honung.

3. Lägg i spjällen, tippa i lite extra vatten så de täcker, och låt dom puttra i 1-1,5 timme tills dom är möra.

4. Plocka upp spjällen och lägg dom i en ugnsform, gärna teflon.

5. Sila buljongen, tillsätt ketchup och honung och låt nu allt koka ihop utan lock så det  blir som en tjock sås/glaze. (Har du bråttom så koka i en stekpanna) Passa noga på slutet så det inte bränner fast!!

4. Pensla spjällen med glazen och grilla på dom i ugnen, vänd och pensla/grilla på andra sidan också.

 

lindts1 lindts2

Hinner ni  eller orkar ni inte göra julgodis så är det här räddaren i nöden eller lyxen på julaftonskvällen. Jag fick en kompis på fika i em och vi tog oss en bit…..bara jag vet att asken är öppnad och var den ligger 😉

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*