Stekt röding med dill och pepparrotssås

röding1 röding2 röding3 röding4

Färsk fisk är man inte bortskämd med men jag fick två nyfångade fina öringar i veckan. Det här med att filéa fisk är jag inte världsbäst på men jag övar vidare 😉  Jag dubbelpanerade och stekte fisken i mycket smör och de blev väldigt krispiga och goda. Huvudet och benen kokade jag buljong på tillsammans med, lök, morot, kryddor och fänkålsbitar. Det är perfekt att ha en “buljongpåse” i frysen och lägga grönsaksrester i och sen ta av om man ska koka buljong.

INGREDIENSER

  • 4 fiskfileér av ngt slag, röding hade jag
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl panko eller vanligt ströbröd
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör till pannan
  • citronklyftor till servering

 

SÅS

  • 3 dl fiskbuljong , från eget kok eller tärning
  • 1 dl grädde
  • 2-3 msk hackad dill
  • 2 msk pressad citron
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • maizena+vatten till redning
  • ev. salt och nymalen vitpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med såsen. Koka upp buljong, grädde, citron och dill.
  2. Red av såsen så den blir simmig, inte för tjock.
  3. Smaka av med riven pepparrot och kryddor och ställ åt sidan.
  4. Salta och peppra fisken och vänd fileérna i vetemjöl, ägg och sist i panko.
  5. Stek de i rejält med smör några minuter på varje sida bara tills de fått färg.
  6. Servera med kokt potatis, sås och citronklyftor att pressa på fisken.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*