Färsk fisk är man inte bortskämd med men jag fick två nyfångade fina öringar i veckan. Det här med att filéa fisk är jag inte världsbäst på men jag övar vidare 😉 Jag dubbelpanerade och stekte fisken i mycket smör och de blev väldigt krispiga och goda. Huvudet och benen kokade jag buljong på tillsammans med, lök, morot, kryddor och fänkålsbitar. Det är perfekt att ha en “buljongpåse” i frysen och lägga grönsaksrester i och sen ta av om man ska koka buljong.
INGREDIENSER
- 4 fiskfileér av ngt slag, röding hade jag
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl panko eller vanligt ströbröd
- salt och nymalen svartpeppar
- smör till pannan
- citronklyftor till servering
SÅS
- 3 dl fiskbuljong , från eget kok eller tärning
- 1 dl grädde
- 2-3 msk hackad dill
- 2 msk pressad citron
- 1-2 msk riven pepparrot
- maizena+vatten till redning
- ev. salt och nymalen vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Börja med såsen. Koka upp buljong, grädde, citron och dill.
- Red av såsen så den blir simmig, inte för tjock.
- Smaka av med riven pepparrot och kryddor och ställ åt sidan.
- Salta och peppra fisken och vänd fileérna i vetemjöl, ägg och sist i panko.
- Stek de i rejält med smör några minuter på varje sida bara tills de fått färg.
- Servera med kokt potatis, sås och citronklyftor att pressa på fisken.