Det här blev en god gryta som gick fort att göra. Grytan blir klar medan potatisen eller riset kokar och sån mat gillar jag. Såklart kan man lyxa till grytan med flera sorters fisk och skaldjur men jag hade bara torsk hemma och det räckte gott det till en vardagsmiddag!
Pssst…. ett litet tips..ha en plastpåse i frysen och stoppa grönsaksrester i den t.ex lökroten, purjoblasten som ser ledsen ut, morotsskalet, fänkålsrester mm.mm och plocka fram när du har lust att göra en buljong eller om det ska kokas kött!
INGREDIENSER 4 port
- 400 g torskfilé eller torskrygg
- 1 fänkål
- 1 stor morot
- 1 liten purjolök
- 1 klyfta vitlök
- 1 kuvert saffran
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 3 dl grädde
- 2-3 msk pressad citron
- 2 msk dill eller dill från fänkålen
- (en gnutta chili t.ex sambal om du gillar lite hetta)
- salt
- nymalen svart och vitpeppar
- smör eller olja till stekning
- ev. maizena till redning
Gör så här:
- Koka potatis eller ris.
- Dela fisken i kuber.
- Dela fänkålen på mitten och ta bort rotstocken, skala moroten, ansa purjolöken och hacka vitlöken.
- Skiva alla grönsakerna tunt eller på en mandolin.
- Fräs grönsakerna mjuka i smöret i en gryta någon minut och låt sedan saffran och tomatpurén fräsa med.
- Tippa i vatten, buljongtärning, grädde och citron och låt allt puttra tills grönsakerna är lite mjuka.
- Smaka av med kryddor och dill, red av med maizena om du vill ha en simmigare sås.
- Lägg i fisken och låt den sjuda några minuter bara.
- Servera med potatis eller ris.