Vegetarisk ramen, min enkla fuskvariant!

ramen1 ramen2 ramen3

Jag blev så inspirerad av Tove Nilsson när hon gjorde Ramen i tv-4 härom veckan, hon har ju massor av härliga asiatiska recept. Hos mig blev det inget långkok i flera timmar med kycklingben utan jag gjorde en snabb vegetarisk variant med upphottad svampbuljong, det blev gott ändå men jag ska absolut prova långvarianten någon gång när jag har tid  ( läs: tålamod)

Jag hade tur som en tok som fått jättefin svartkål, svedjerova och några broccolikvistar av en kompis och nu hamnade det gröna i min soppa. Ägg i någon form, kokt eller soyapicklat brukar det ofta vara i ramen men jag är inte så förtjust i det men det blir ju såklart mera matigt!

INGREDIENSER

  • 1 liter vatten
  • 1 svampbuljongtärning
  • 2 msk japansk soya
  • 2 “stora tummar” ingefära
  • 2-3 msk pressad citron
  • 1/2-1 chili eller chilipasta av ngt slag

 

FYLLNING I SOPPAN:

  • 150 g repad svartkål eller grönkål (utan grova stammar)
  • 400-500 g färska champinjoner
  • 2 morötter
  • 1 liten kålrot eller rova
  • 170-200 g ris eller äggnudlar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 msk sesamolja
  • japansk soya
  • olja till pannan
  • salt
  • (färsk koriander älskar jag men hade ingen, det passar superbra!)
  • srirachasås till servering för alla som vill ha mera chilismak

Gör så här:

  1. Lägg vatten, buljongtärning, soya, ingefära i skivor (du behöver inte skala den, citronsaft och chili (börja med lite och smaka dig fram) i en kastrull och låt det småsjuda med lock på.
  2.  Hacka kålen i bitar, skiva eller dela svampen, skiva morötter och kålrot tunt gärna med mandolin, hacka vitlöken.
  3. Koka nudlarna så dom har tuggmotstånd och skölj dom i kallt vatten.
  4. Woka grönsakerna i omgångar i olja, låt vitlöken fräsa med någon av grönsakerna på slutet, stänk på lite sesamolja och soya eller salt och lägg sedan upp på ett fat.
  5. Sila buljongen och späd den till 1 liter om mycket vätska kokat bort, smaka av om du vill ha mera hetta, syra eller sälta. Den ska vara kraftig i smaken!
  6. Lägg nudlar och grönsaker i grupper i djupa tallrikar, fyll på med het buljong och servera direkt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*