Jag blev så inspirerad av Tove Nilsson när hon gjorde Ramen i tv-4 härom veckan, hon har ju massor av härliga asiatiska recept. Hos mig blev det inget långkok i flera timmar med kycklingben utan jag gjorde en snabb vegetarisk variant med upphottad svampbuljong, det blev gott ändå men jag ska absolut prova långvarianten någon gång när jag har tid ( läs: tålamod)
Jag hade tur som en tok som fått jättefin svartkål, svedjerova och några broccolikvistar av en kompis och nu hamnade det gröna i min soppa. Ägg i någon form, kokt eller soyapicklat brukar det ofta vara i ramen men jag är inte så förtjust i det men det blir ju såklart mera matigt!
INGREDIENSER
- 1 liter vatten
- 1 svampbuljongtärning
- 2 msk japansk soya
- 2 “stora tummar” ingefära
- 2-3 msk pressad citron
- 1/2-1 chili eller chilipasta av ngt slag
FYLLNING I SOPPAN:
- 150 g repad svartkål eller grönkål (utan grova stammar)
- 400-500 g färska champinjoner
- 2 morötter
- 1 liten kålrot eller rova
- 170-200 g ris eller äggnudlar
- 2-3 klyftor vitlök
- 1 msk sesamolja
- japansk soya
- olja till pannan
- salt
- (färsk koriander älskar jag men hade ingen, det passar superbra!)
- srirachasås till servering för alla som vill ha mera chilismak
Gör så här:
- Lägg vatten, buljongtärning, soya, ingefära i skivor (du behöver inte skala den, citronsaft och chili (börja med lite och smaka dig fram) i en kastrull och låt det småsjuda med lock på.
- Hacka kålen i bitar, skiva eller dela svampen, skiva morötter och kålrot tunt gärna med mandolin, hacka vitlöken.
- Koka nudlarna så dom har tuggmotstånd och skölj dom i kallt vatten.
- Woka grönsakerna i omgångar i olja, låt vitlöken fräsa med någon av grönsakerna på slutet, stänk på lite sesamolja och soya eller salt och lägg sedan upp på ett fat.
- Sila buljongen och späd den till 1 liter om mycket vätska kokat bort, smaka av om du vill ha mera hetta, syra eller sälta. Den ska vara kraftig i smaken!
- Lägg nudlar och grönsaker i grupper i djupa tallrikar, fyll på med het buljong och servera direkt!