Det mysigaste med hösten är väl ändå härlig varm och mustig mat och den här grytan blev precis så. Jag dammade av en flaska med Worcestershiresås som jag typ aldrig använder men kanske det var den som gjorde grytan smakrik, vad vet jag? Jag kokade potatis och en bit rotselleri mjukt, gjorde en slarvig “stomp” med bitar i, mycket smör, salt och peppar och serverade till, gelé och inlagd gurka är gott till. Gärna något picklat men det hann inte jag med……bakade ju saffransbröd idag men det tar vi en annan dag.
Kram till er alla och var rädda om er!
INGREDIENSER
- 800 g grytbitar av nöt eller älg
- 2 lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 200 g rotselleri
- 2 stora morötter
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 liter buljong
- 1 msk soya
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk Worcestershiresås (ooops mycket google på den stavningen :-))
- salt, nymalen svartpeppar
- ev redning men jag körde utan
- persilja till garnering
GÖR SÅ HÄR:
- Skär köttet i bitar, stora eller små vilket du vill ha.
- Hacka lök och vitlök.
- Bryn köttet i en gryta eller stekpanna, salta , peppra och låt lök, vitlök, timjan och tomatpuré svänga med på slutet.
- Tippa i buljong, soya, balsamvinäger och worcestershiresås och låt nu grytan puttra under lock i ca 30 minuter.
- Skala och skär morötter och rotselleri i bitar och låt det åka ner i grytan när den puttrat i ca 30 minuter.
- Låt nu grytan puttra under lock tills köttet är mjukt och grönsakerna mjuka.
- Smaka av om du vill ha mera kryddor, späd med vatten och red med maizena om du vill ha tjockare sås, jag tyckte inte grytan behövde redas men det är ju en smaksak.
- Servera med potatis, ris eller ris/gryn av något slag, strö persilja över grytan och severa!