Pasta med krispiga rotsaker och paprikapesto

zetapasta 1 zetapasta 2 ZETAPASTA 3 ZETAPASTA 4 ZETAPASTA 5

Jag fick ett väldigt fint paket från Zeta och Smakbox i veckan och en liten utmaning att laga något med ingredienserna. Planen var att vi skulle åka till fjällen med ett gäng kompisar i helgen men det blev inställt pga Covid, jättetråkigt men det var säkrast tyckte vi. Jag kickade ju igång rejält i recepttänket när jag inte handlat något till helgen och grönsakslådan bara innehöll några rotsaker, jag måste erkänna att det blev jättegott ändå. Peston med paprika och chili var supergod och så smakrik så den kommer jag att köpa.

  • Vill du ha den vegetarisk så skippa det rökta sidfläsket bara!
  • Har du inte rökt sidfläsk så toppa med några skivor salami eller lufttorkad skinka.

Sotarfläsk från Björk& Co i Färila är såååå himla gott och bor ni mina krokar (Ånge) så finns det på Macken i Östavall.

 

INGREDIENSER

  • Vongolonipasta från Zeta ca 350 g, eller annan pasta du gillar
  • 3-4 hg rökt sidfläsk
  • 1 stor morot
  • 1 kålrabbi, ca170 g
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1/2 burk Zeta pesto paprika och chili
  • 2,5-3 dl riven västerbottensost eller annan lagrad ost
  • 2 dl kokvatten från pastan
  • 1/2 kruka hackad basilika
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar och salt

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala morot och kålrabbi och skär i små tärningar.
  2. Skiva sellerin, hacka vitlök och basilika.
  3. Koka pastan i rejält med salt.
  4. Strimla fläsket och stek det knaprigt i en stekpanna, lägg åt sidan men spara fettet i pannan.
  5. Stek först morötterna i fettet eller olivolja några minuter, tillsätt sedan kålrabbin och sellerin, salta/peppra och fräs tills de är lite mjuka men fortfarande krispiga.
  6. När pastan är kokt så spara lite av vattnet till såsen
  7. Rör ned peston i grönsaksröran och fräs runt, tippa i vattnet och låt allt koka ihop.
  8. Vänd ner pastan i såsen i stekpannan eller blanda allt i kastrullen.
  9. Smaka av med hälften av osten, basilika, salt, peppar och ev. mera av peston och kokvattnet.
  10. Servera direkt på varma tallrikar, toppa med det stekta fläsket, riven ost och några droppar olivolja!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*