Dillkött med underbar sås!

dillkött1

Det här är mat jag gillar väldigt mycket men inte lagar så ofta, kan hänga ihop med att det inte är mannens favorit 😉 Jag tror att det egentligen ska vara kalvkött men jag har lagat det med både älg och lamm. Det funkar med både en hel bit kött men även färdigskurna grytbitar. Låt köttet småkoka länge tills det är mört och nästan faller isär. Såsen blir underbart god och den ska ha rejält med syra och sötma, sötsurt ska det va`!  Kokt potatis ska det vara till såklart.

DILLKÖTT

  • 500 g -1 kg fin grytbit eller högrev från nöt, lamm eller älg
  • vatten så det täcker köttet
  • t.ex morotsbit, lök, purjoblast, dillstjälkar, lagerblad, pepparkorn, salt, ta det du har!

SÅSEN

  • 4 dl buljong från koket
  • 1/2 grädde
  • 2-3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 1,5 msk ättika 12%
  • 1 msk socker, kanske en nypa till
  • 3-4 msk hackad dill
  • salt och nymald vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg köttet i en kastrull, täck med vatten och lägg i de grönsaker och kryddor du har.
  2. Låt köttet småputtra tills det är mört, det kan ta flera timmar beroende på köttet.
  3. När köttet är mört lägg det åt sidan, sila buljongen och låt den koka ihop så den blir kraftig.
  4. Smält smöret i en kastrull, rör ned mjölet, späd med buljongen lite i taget tills du har en slät sås.
  5. Låt den koka upp tillsammans med ättika, socker, grädde och dill.
  6. Smaka av med salt och peppar och om du vill ha mera syra och sötma.
  7. Skär köttet i skivor/bitar och servera såsen vid sidan om eller blanda köttbitarna i såsen, det blir gott vilket som.
  8. Servera med kokt potatis och njut!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*