Zeinas biffar , pastasallad och vitlökssås

Zeinas biffar2

 

Zeinas biffar3

Egentligen gjorde Zeina Balkanburgare men jag hade redan tänkt en pastasallad till middag och då gjorde jag lite mindre biffar istället. Jag halverade hennes recept på nästan allt men är ni många till middag så dubblera bara! Hennes tillbehör ser ju supergoda ut och ska  testas framöver. Det blev otroligt saftiga biffar och då måste ni ändå tänka på att nästan all fyllning rann ut ur mina biffar för jag slarvade lite :-)) Men det gör väl inte ni;-)? Jag fick dessutom över av fyllningen så den fick följa med i mera creme fraiche och en riven vitlöksklyfta och det blev en god vitlökssås.

INGREDIENSER biffar/burgare

  • 500 g köttfärs, älg tog jag men ta det du har
  • 1 liten riven gul lök
  • 2 klyftor riven vitlök
  • 2 tsk paprika pulver
  • 1 tsk salt och rejält med nymalen svartpeppar
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 0,25 dl kolsyrat vatten (jag tog grädde istället och rörde först ut bikarb. med pyttelite vatten)
  • smör och olja till stekpannan

 

FYLLNING, KAJMAK

  • 50 g mjukt smör
  • 100 g färskost, jag tog med gräslök
  • 0,5 dl creme fraiche 34%
  • ostskivor

 

 

Zeinas biffar1

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop färsen med lök, vitlök och kryddor.
  2. Rör ut bikarbonaten med bubbelvattnet, eller rör ut det i lite vatten och sedan grädde.
  3. Låt nu färsen vila kallt i minst en timme, gärna många timmar (upp till 10 skriver Zeina).
  4. Rör ihop fyllningen så det blir klumpfritt, mixa ev med en mixer.
  5. Gör platta biffar, lägg ostskivor och ca 2 tsk Kajmak på en biff, lägg den andra på och forma nu biffarna täta och utan sprickor. Kolla in Zeinas bilder !
  6. Stek biffarna i smör och olja tills de fått färg på båda sidor och är genomstekta. Jag körde mina klart i ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter.

 

PASTASALLAD 4 port

  • 150 -200 g okokt pasta
  • 1 liten gurka
  • 1 paprika eller 4 minipaprikor
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 påse blandad sallad
  • 1/2-1 dl hackade färska örter som du gillar t.ex basilika, persilja, timjan, gräslök m.m
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk citronsaft, salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka pastan i rejält saltat vatten.
  2. Skär under tiden grönsakerna och hacka örterna.
  3. Slå av pastavattnet när pastan är klar, spola den och låt rinna av.
  4. Lägg i en skål och blanda i örter, olja, citron och kryddor.
  5. Blanda ner grönsakerna och lägg sedan upp salladen på ett fint fat.

 

Pssstt…… blev det kajmakfyllning över så rör ned den i vitlökssåsen!

 

VITLÖKSSÅS

  • 3 dl creme fraiche eller yoghurt
  • 1-2 klyftor riven vitlök
  • salt och nymalen svartpeppar
  • färska eller torkade örtkryddor är också gott att ha i
  1. Rör ihop såsen och smaka av med kryddor.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*