Enkel fiskgratäng med fänkål och morot

fisk med fänkål

Här ska ni få en favoritfisk som jag gillar, kombon fänkål, citron och fisk blir magiskt god, ja och grädden ska vi inte glömma. Har ni färsk fisk så är det ju toppen själv hade jag ett fryst torskpaket och det blev inte tokigt heller.

I receptet skrev jag att fisken inte skulle vara helt tinad och det beror på att grönsakerna behöver 30 minuter i ugnen och är fisken helt tinad när du lägger dit den då blir den torr och tråkig. Om du råkat tina fisken helt så kör bara grönsakerna i 10 minuter och lägg sedan dit fisk, grädde och ost och kör i ca 20 minuter. Hoppas ni gillar firren!

Nu är vi på uppgång efter några veckor med covid i stugan. Jag har haft lätta symtom men har ändå varit hemma från jobbet i drygt två veckor, man blev väldigt trött ändå. Drömmen för alla vore om detta virus snart blir besegrat men kommer vi att ha sån tur?

 

 

INGREDIENSER

  • 400g halvtinad torsk eller annan vit fisk
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 dm purjolök
  • 1 citron, saften av den
  • 3 dl grädde
  • 100g ost som du gillar, riven hårdost eller någon mjuk dessertost
  • Italiensk salladskrydda, salt och nymalen vitpeppar

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala morötterna och skiva dem fint på mandolin eller med potatisskalare, strimla purjon.
  3. Dela fänkålen, ta bort toppstjälkarna (spara dillen till garnering och stjälkarna är fina till buljongkok, kasta in dem i frysen bara)
  4. Lägg grönsakerna i en liten ugnsform, skär den halvfrusna fisken i bitar och lägg den på grönsakerna.
  5. Pressa citronen över fisken, krydda rejält och snåla inte med salladskryddan!
  6. Tippa över grädden, smula/strö över osten och gratinera i 175 grader i ca 30 minuter.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*