GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill
1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.
2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.
3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.
4. Låt laxen gravas 1-2 dygn och vänd på den några gånger under tiden.
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några “varv” med vitpeppar
2 dl neutral olja
Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!
Godast är laxen på hårdmacka…..
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar
Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.
CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor
1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.
2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
3. Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.
1,5 dl bulgur+3 dl vatten
3 tomater
1 mango
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 kruka koriander
2 -3 msk olivolja
2 msk pressad citron
salt och svartpeppar
Koka bulgurn med en nypa salt eller buljong och låt den kallna.
Kärna ur tomater och mango och tärna alla grönsaker.
Blanda runt och smaka av med kryddor, hackad koriander, citron och olja.
ÖRTSÅS
2,5 dl creme fraiche 34%
torkad timjan
salt och vitpeppar
Jag ville ha en ganska neutral sås och det här enkla passade super till salladen (nästan för enkel att skriva känns det som)
2 stora nävar salladsblad
4 dl kokt pasta
1 burk kronärtskockshjärtan
150 g fetaost
10 st småtomater
1 liten rödlök
Dressing:
3 msk olivolja
1 liten citron, saft och skal
1 klyfta riven vitlök
1 dl hackade örter, basilika, persilja eller det du har
salt och peppar
1. Blanda dressingen och låt den kokta pastan och skockorna ligga i den en stund.
2. Skär ost, tomater och lök.
3. Bygg sedan salladen med det gröna i botten och tomaterna på toppen!
ENKEL SMÖRGÅSTÅRTA ca 10 port
2 fp polarkakor (stora halvmånar)
Fyllning:
5 dl creme fraiche 34%
2 dl majonäs
200 g philadelphiaost
2 burkar tonfisk
1 finhackad rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar
1 kg räkor med skal
2 burkar kräftstjärtar i lag (170gx2)
1 ask gula och röda körsbärstomater
2 mango
svart stenbitsrom
(ägg, gurka, citron)
1 kruka sallad
dillvippor
Låt tonfisken rinna av och blanda sedan ihop allt till fyllningen.
Fördela kletet på varje brödkaka och även den översta.
Skala räkorna(det blir godast då:) och garnera sedan tårtan med det du gillar
Se där ja! Här hade vi hela påskbordet i ett och samma inlägg! Toppen:)