Lax med potatis och sparrissallad

lax och sparrissallad3 lax sparrissallad

lax och sparrissallad2

 

lax sparrissallad1

Här får ni en god potatissallad som passar till det mesta, gärna till grillat men jag tog lax. Salladen är god både ljummen och kall. Fyll laxen med den ost du gillar det blir jättegott med både ädelostar och brie. Ja vi är väl dem enda som inte grillat än men den som väntar på något gott. Det har varit operation “äta upp rester från frysen” så bara det är undanstökat och värmen kommer tillbaka då blir det grilla av!

 

LAX I UGN MED FÄRSKOST

  • 4 portionsbitar lax
  • 1/2 citron, saften av den
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 100g färskost t.ex philadelphia (köper du en smaksatt ost så kan du skippa ingredienserna här nedan)
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk örtkrydda

POTATISSALLAD

  • 750g potatis
  • 250g sparris
  • 1 rödlök
  • 100g parmesan eller annan lagrad ost
  • 3 msk rapsolja/olivolja
  • 3 msk citron
  • 2 tsk senap
  • 1/2 msk honung
  • salt och nymalen svartpeppar

Recept ifrån Coop, ja nästan i alla fall men jag hade ingen spenat hemma!

KALL ÖRTSÅS

  • 3 dl creme fraiche
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 msk hackade färska örter av ngt slag t.ex persilja, gräslök, dill eller basilika
  • salt och nymalen svartpeppar

 

GÖR POTATISSALLADEN SÅ HÄR:

  1. Koka potatisen, dela sparrisen i bitar (ta bort det nedersta träiga biten) och låt den koka försiktigt med potatisen de sista 3-5 minuterna.
  2. Blanda ihop dressingen, skiva löken och hyvla/riv osten grovt.
  3. Slå av kokvattnet, dela potatisen i bitar och lägg potatis och sparris på ett fat.
  4. Fördela löken, häll över dressingen, blanda runt och strö sist över osten,
  5. Smaka av med kryddor och något kryddgrönt.

 

 

GÖR LAXEN SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör ett snitt mitt i filén som inte går igenom, pressa citronsaft över fileéerna och krydda.
  3. Fyll snittet med oströra och skjuts in i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Rör ihop den kalla såsen och servera till fisken och potatissalladen.

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*