SAFFRANSDEG
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
4 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg
Fyllning:
200g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja
Pensling:
ägg, pärlsocker eller smält smör och strösocker
♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit några timmar före baket.
♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.
♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.
♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Prinsar: Rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked eller klipp ett jack med en liten sax.
Saffranssnurror: Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllning, rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar och lägg på plåt/bullformar.
Lussekatter: Rulla ut degen till en smal rulle, dela den i småbitar och rulla varje bit till en lång orm, forma lussekatter
♥ Jäs bullarna 30 minuter, pensla med ägg och strö på pärlsocker före gräddning eller pensla med smält smör när bullarna är gräddade och svalnat lite, doppa dem sedan i strösocker.
♥ Grädda i 225-250° 6-8 minuter.