Havreflarn med julig smörkräm

havreflarn1

Världens godaste kaka den brukar jag fika i Bollnäs på LillaK`s Trädgårdskök, första gången jag smakade den var det ett dubbelt mandelflarn men de senaste gångerna har det varit ett havreflarn. Nu har jag apat efter dem och hittat ett väldigt lätt recept här hos Frida och gjort en smörkräm som jag smaksatte med mandarin och kardemumma. Smaksätt krämen med det du gillar! I min Smakbox fanns det choklad från Malmö Chokladfabrik och den doppade jag några kakor i.

Jag har lagt på gräddningstiden några minuter extra än det som står i orginalreceptet för jag vill att kakorna ska vara hårda och knäckiga. Jag gjorde 2 plåtar när jag ändå höll på, har en känsla av att de kommer gå åt 😉

 

 

INGREDIENSER

 • 250g smör
 • 2 dl strösocker
 • 3.5 msk sirap
 • 0.5 dl grädde
 • 1 msk vaniljsocker
 • 5 dl havregryn
 • 2.5 msk vetemjöl
 • 150 g mörk choklad

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg plåtpapper på en plåt.
 2. Koka upp smör, socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en kastrull och låt det småkoka i 2-3 minuter.
 3. Rör sedan ner havregryn och vetemjöl.
 4. Bred ut smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
 5. Dela kakan i bitar medan den är varm, ca 4×5 cm rutor.
 6. Gör smör krämen och lägg en klick mellan 2 kakor.
 7. Smält chokladen i micro eller vattenbad och doppa kakorna i den.

 

SMÖRKRÄM

 • 150g smör
 • 3 dl florsocker
 • 1 äggula
 • 1 msk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 mandarin, rivet skal+ saften av halva mandarinen.
 • 1/2 tsk mortlad eller malen kardemumma

 

 • alt. 2 msk starkt kokt kaffe om du inte vill smaksätta med mandarin och kardemumma

 

 1. Vispa ihop allt till en fluffig kräm, smaka av om du vill ha mera kardemumma!

 

 

2 Kommentarer

 1. Ing-Marie Stäring

  Ser å låter mumsigt 👌Ska testa 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*