Svamprisotto

risotto2  risotto4

risotto3

Risotto tyckte jag inte om de första gångerna jag åt det, kändes som en risgrynsgröt med alla andra smaker än socker och kanel. Nu gillar jag det däremot och tycker att den är allra godast så här med svamp och parmesan ost. Det ska liksom vara krämigt, lite syrligt från vinet, sälta från osten och såklart en underbar svampsmak, testa till helgen vettja och såklart passar det med en kött, fisk eller kycklingbit till också!

INGREDIENSER 4 port

  • 4 dl risottoris, t.ex arborioris eller avorio
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök eller liten gul lök
  • 7 dl torkad svamp eller 1,5 liter färsk
  • 3-4 dl vitt vin
  • 13-15 dl varm buljong, svamp eller grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 3-4 dl riven parmesan eller annan lagrad hårdost
  • nymalen svartpeppar
  • lite gräslök eller persilja
  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök fint och fräs den mjuk i olja i en kastrull på svag värme, tillsätt riset och låt det gå med någon minut.
  2. Blötlägg svampen eller rensa den färska och dela i bitar.
  3. Tippa i vinet i riset och låt det koka ihop, ha sedan låg värme på plattan.
  4. Tippa sedan i lite varm buljong i taget och rör mycket så riset inte fastnar i botten.
  5. Krama ur vattnet från svampen om du har torkad.
  6. Stek svampen krispig i smör, salta och peppra.
  7. När riset är mjukt men har en kärna av tuggmotstånd späd ytterligare så du får en krämig halvlös risotto.
  8. Tippa i hälften av svampen i risotton och låt den puttra med.
  9. Smaka av med smör, riven ost och svartpeppar och om du vill ha mera syra från vinet.
  10. Späd med buljong eller vatten så det inte är en tjock gröt!
  11. Servera på varma tallrikar, strö över lite riven ost och gräslök.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*