Tomatrisotto med rökt fläsk

tomatrisotto1 tomatrisotto2

Risotto har blivit en favorit här hemma och en enkel rätt utan massor av ingredienser. Jag har aldrig gjort med tomater tidigare men det passade ju bra nu när mina tomater är mogna. Är ni flera som ska äta så är det bara att dubbla receptet.

Vill du ha receptet vegetariskt så skippa fläsket, toppa med stekt svamp, veganskt så hoppa över ost och smör också!

INGREDIENSER för två

  • 2 dl risottoris, t.ex arvorioris
  • 150 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl vitt vin
  • 6-7 dl buljong, grönsaks eller hönsbuljong
  • 2 msk pressad citron
  • 2 dl riven lagrad ost, t.ex Norrlandsost, Västerbotten eller parmesan
  • 10 små körsbärstomater
  •  hackad basilika, timjan eller persilja
  • smörklick
  • nymalen svartpeppar
  • olja

 

Gör så här:

  1. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  2. Hacka lök och vitlök fint och fräs det i oljan i en kastrull, tillsätt riset och rör runt några minuter på svag värme utan att det tar färg. Låt tomatpurén svänga med på slutet.
  3. Tippa i vinet och låt det koka upp, späd sedan lite i taget med den varma buljongen och rör ofta.
  4. Stek fläsket i småbitar/strimlor.
  5. Dela tomaterna på mitten, rör ned dom när risotton är klar, de ska bara bli varma.
  6. Smaka av med basilika, ost, smörklick, svartpeppar och om du vill ha mera citron.
  7. Späd med mera buljong eller vatten, risotton ska vara lite lös och lätt rinnig när den är klar.
  8. Servera direkt på varma tallrikar och toppa med fläsk, riven ost och ngt grönt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*