Chokladtårta med mandelmassa och tryfflar

chokladkaka med tryffel 2

 

Jag hittade ett recept på Coop på en tårta som jag bakat. Allt började väl med ett samarbete med  Smakbox och Lindt och att jag hade en bit mandelmassa i skåpet. I receptet skulle man garnera tårtan med köpta tryfflar eller praliner men jag gjorde egna små tryfflar, inte så vackra kanske men det blev goda. Jag smaksatte tryfflarna med lite Amarettolikör för att fånga upp mandelsmaken i kakan och jag tog Lindts caramell/seasalt choklad och den passade perfekt. Men det blir gott utan likör också.

Gillar du choklad och lakrits? Då måste du testa Lindts  senaste med saltlakrits, suuuupergod!

När man vill unna sig en lite dyrare chokladkaka för att muntra upp sig själv eller sin fina mamma då blir det den här. Tror att det är läge nu för min mamma väntar så på att få sitt vaccin och hon har det jättetråkigt!

 

INGREDIENSER

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • rivet skal av apelsinen +2 msk apelsinsaft

GLASYR

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g Lindts mörka choklad med havssalt

 

TRYFFLAR till garnering

  • 3/3 dl dl vispgrädde
  • 100 g Lindts  Caramel choklad
  • 1 msk likör,  Amaretto eller Cointreau
  • rulla tryfflarna i t.ex kakao, florsocker, strössel, hackad mandel

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en liten form med plåtpapper, ca 1 liter.
  2. Riv mandelmassan grovt i en bunke, tillsätt äggen, apelsinskalet och vispa ihop till en slät smet.
  3. Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i  25-30 min.
  4. Tryfflarna: Koka upp grädden till tryfflarna, låt grädden svalna lite och rör sedan ner chokladen i småbitar, smaksätt med likör om du gillar det.
  5. Ställ tryffelsmeten i kylskåp, några timmar eller tills smeten är fast och går att rulla.
  6. Ta ut kakan och låt den svalna, tryck små hål och pressa över apelsinsaften.
  7. Glasyren: Koka grädden, låt den svalna lite och rör sedan ner chokladen i småbitar.
  8. Bred glasyren över kakan.
  9. Rulla tryfflarna, jaaaaa man blir lite kladdig 😉 rulla dom i något av förslagen, låt dom kallna och garnera sedan på tårtan.
  10. Servera ev. med en klick grädde!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*