Har ni redan saftat? Jag saftade på fjolårsbären och la de nya i frysen, ja så jobbar jag men de är allra godast att äta direkt från busken. När jag var liten var jag döless på mammas tjat om att äta dessa bär varje dag……..men nu är man där själv!
Är det sant eller en myt att ett stort svartvinbär innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin?
SVÄRMOR SIVS SAFT
2 liter svartvinbär
3 hg fina svartvinbärsblad
3 citroner i skivor
1,5 påse vinsyra
3 liter kokt hett vatten
3 kg socker
(natriumbensoat tog jag med mått från påsen)
1. Varva allt utom sockret i en hink och slå det heta vattnet över.
2. Låt hinken stå kallt i 2-3 dygn, sila genom silduk och rör sedan ner sockret tills det löser sig (rör ev ned natriumbensoat löst i lite värmd saft)
3. Slå på rena flaskor och ställ de kallt.
LENA LARSSONS SAFT
4 liter svartvinbär (men jag hittade allt från rabarber till jordgubbar som också åkte med)
4 liter kokande vatten
3 kg socker
1 påse vinsyra
(ev konserveringsmedel, natriumbensoat)
1. Slå det heta vattnet över de mosade bären och låt det stå kallt i 2 dygn.
2. Sila genom silduk och rör sedan ner socker och vinsyra och ev konservering.
3. Slå på rena flaskor och förvara de kallt.
ANNAS SVARTVINBÄRSJUICE recept här
Nu ska vi ut på Näset, måste kolla in mannens målning i lillstugan och kanske hjälpa till lite också……eller gå till skogen och leta svamp…..eller äta hallon……. jaaaa undra vad det blir?