Gorgonzola och spenatpaj med päronsallad

Pajdeg

100g smör
3dl vetemjöl
1 dl vatten
1/2 tsk salt

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Fyllning

250g fryst blad spenat
150g Gorgonzola eller Ädelost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt,nymalen vitpeppar

Krama ur vätskan ur spenaten och fördela den på degen.
Smula eller riv osten och lägg den på spenaten.
Vispa ihop äggstanningen och slå det på pajen.
Grädda i 200° i ca 20 minuter.

Sallad
Grönsallad av något slag
2 stora päron
Citronsaft
11/2 dl valnötter
3 tsk socker eller honung

Skölj och riv salladen i bitar.
Skala och klyfta päronen och pressa på citron.
Bryt valnötterna i småbitar och rosta försiktigt i panna, strö på socker och låt det bli karamelligt.
Ta pannan från värmen så det inte bränns
Toppa salladen med nötterna när de kallnat.
Har du omogna hårda päron så är det gott att steka dem i smör (gott med en karamell på dem också!)

image87

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*