Nu äter vi gott från närmsta dike…och Glimtens matdag!

Picklad tussilago.
Skynda er innan den blommat över, slå en het 1-2-3 lag över blommorna, låt de kallna och ät de sedan i en sallad eller som tillbehör till kött eller fisk.
Jag fick smaka de här till grillad sparris förra helgen, supergott!
Ramslök växer ju tyvärr inte vilt här hemma men jag fick med mig en bunt från helgens matäventyr med
Jag gjorde en pesto med rostade pinjenötter, vitlök, parmesan och kallpressad rapsolja.
Superenkelt och gott att bara vända ner i pasta och lite extra parmesan på toppen.
Snart är nässlorna här, men ni som bor söderut är väl ute och plockar redan!
Här är några goda nässelrecept.
Jag var på en urtrevligt matevent förra helgen i Uppsala, Glimtens matdag, vi var drygt 20 matnördar som träffades och det blev en så rolig dag med massor av inspiration och nya bekantskaper.
Vi möttes hos Bohman&Wiberg , en mysig butik som har köksprylar i massor!
Här dukas det upp till en smarrig macklunch med grillad kyckling och massor av grönt.
God romescosås det där Ulrik, den ska jag apa efter!
Därefter blev det matstyling med Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom på Le Parfait, ojojoj där har man mycket att lära (en bra början vore att lära sig kameran!)
Det blir himla snyggt det där Ulrika!
Desserter med Johan Hedberg och vi provsmakade Valhronachoklad, mums!
Chokladglass på chokladsmulor, passionsmaränger, chokladpannacotta och vad var det i lilla formen nu då…
jo ngn vaniljkräm och i botten poprocks, på toppen svarthavssalt, bladguld, meyercitronzest och atsinakrasse. Behöver jag säga att det var supergott?
Dags för efterrätt nr.2: Hjortronparfait, rabarberparfait (som inte syns riktigt), mandelkaka, vaniljkräm, maräng med bergamott, frystorkad rabarber och riven kaffirlime.
Cavaprovning var nästa punkt på programmet och det var såklart spännande men här var jag lite off mest vad gäller smaker och dofter, har noll koll men jag vet när något smakar gott i alla fall och det är kanske huvudsaken!
Anna och Andreas Wallner var proffsen här och berättade allt om det spanska bubblet.
Kolla in Thecavalady.
Efter cavan blev det matlagning med Christofer Johansson, en superduktig kock ( tävlat i Årets kock :-) han guidade oss genom 4 kalla rätter och två varma. Vi var indelade i lag och mitt lag kallrökte torsk, vi eldade hö i en kantin och lät fisken rökas i ångorna, gjorde ett fänkålsmos, ångkokade sparris med brynt smör och vassleskum.
Tyvärr blev det inga bra bilder på torskrätten ;-(
Här rockas det över blodplättar med forellrom, fjällfil och dill!
Grillad sparris med ramslök i äggula, rostat bovete, picklad tussilago och vilda örter.
Mumsigt det där Hanna!
Här har vi Karin (som fixat den här dagen tillsammans med Ulrik) och kocken Christofer Johansson.
På faten är det svedd Kiplingebergshjort, granskottskräm, rabarber och rostade hasselnötter.
Flädersyrad gurka, råräka med gazpacho (som hälls på senare) på ängsört.
Här skulle den godaste rätten vara men den ville inte heller fastna på bild men ni kan väl blunda och fantisera?
Bränd purjolök, hemkärnat smör och rostad gröt.
Jodå jag förstår om det där inte får snålvattnet att rinna till men det var supergott och den rostade gröten var som ett gott krisp och ja det brända på purjon åt vi såklart inte utan den mjuka söta löken inuti.
Ja det här var en fantastisk dag som jag sent ska glömma, stort tack till alla som var med!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*