Köttbullar eller fetaostbollar i tomatsås

köttbullartomatsås2

köttbullartomatsås1

Hej 2020 och hej mina fina matvänner!

Det har varit en härlig jul med familjen, alla våra barn har varit hemma och huset har varit fullt hela julveckan. Vi drog till fjällen, Tänndalen  nyårsveckan och fick då rå om vår äldsta tjej och hennes pojkvän lite extra, dom bor annars i Tyskland. Vädret var väl inte det bästa, storm mest hela tiden men vi åkte några dagar och sen blev det mys i stugan. I vanlig ordning hatar jag när ungarna åker och det blir ett evigt grinande…. men jag slutar snart tycka synd om mig;-)

Har ni köttbullar kvar i frysen sen jul eller köttfärs som ska tillagas? Då tycker jag att ni ska göra en tomatsås och stoppa ner köttbullarna i eller låta de ostekta köttbullarna koka klara i tomatsåsen. Det funkar ju att göra lite av varje också, steka så dom får yta bara och sen puttra klart i såsen!

Japp sen har ni en smarrig ”Lady och Lufsen middag”, glöm inte riven lagrad ost på toppen.

Pssst pastan var jättegod och var med i senaste Smakboxen!

INGREDIENSER TOMATSÅS

  • 2 fp passerade tomater a´390 g
  • 3 klyftor hackad vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 tsk torkade örtkryddor t.ex timjan och oregano
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk socker eller honung
  • 1,5 dl vatten
  • salt och nymalen svartpeppar
  • chili av ngt slag om du vill ha en gnutta hetta
  • riven lagrad ost till servering

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka vitlöken och fräs den med örtkryddorna på svag värme i olivoljan, det ska inte få någon färg.
  2. Tippa i tomater, vinäger, socker, vatten, salt och peppar.
  3. Låt såsen puttra ihop på svag värme minst 10 minuter, rör ibland.
  4. Smaka av om du vill ha mera kryddor, syra och sötma.
  5. Stoppa nu ner färdiga köttbullar i såsen och koka pasta eller lägg ner råa köttbullar och låt dom koka 5-10 minuter.

 

INGREDIENSER KÖTTBULLAR

  • 5 hg köttfärs, älg har jag
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 msk senap, gärna dijon
  • 1 tsk salt
  • nymald svartpeppar, rejält

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör ihop allt utom köttfärs i en bunke och låt det svälla i 10 minuter.
  2. Smula ner färsen och blanda ordentligt.
  3. Rulla köttbullar, stek dom eller koka dom direkt i tomatsåsen.
  4. Servera med kokt pasta och riven ost.

 

HÄR KOMMER RECEPTET PÅ FETAOSTBOLLARNA

 

 

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*