Biskvimuffins typ

Jag brukar alltid göra biskvier till jul och idag kom jag på en lysande ide tyckte jag. Allt började med att jag sneglat på ett gäng äggvitor i kylen och då bestämde jag mig för att göra biskvier i småbrödsformar.

MANDELBOTTEN ca 95 st små
2,5 dl äggvitor
4 dl strösocker
500g mandelmassa
5-7 droppar bittermandelolja

Riv mandelmassan och vispa ihop allt till en fluffig smet.
Nej vitorna ska inte vispas hårda i mitt recept!
Klicka 1/3 del smet i formarna.
Grädda i 175° i 12-14 minuter.

När kakorna var gräddade märkte jag att jag bara hade 1 dl florsocker till smörkräm och det kommer man ju ingen vart med. Jag hittade ett recept på kräm med kokt sockerlag i Fogtdals matlexikon som jag testade istället och det kommer här.

CHOKLADSMÖRKRÄM till 35  st småbiskvier
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor (japp då har jag nya vitor att göra av med!)
150 g smör
1 msk kakao

Koka vatten och socker till en simmig lag som “trådar” sig mellan fingrarna.
Vispa äggulorna med elvisp och häll den heta lagen i en tunn stråle över dem.
Låt krämen svalna och vispa sedan i det rumsvarma smöret i små klickar och strö i kakaon.

Här såg jag direkt att  jag gjort något fel för krämen blev grynig eller hade den skurit sig en gnutta?
Vad gjorde jag för fel tro?
Men hokus pokus vad bra den blev med 1 dl florsocker och 1 msk vaniljsocker!
Jag spritsade ut krämen på 35 mandelbottnar och frös in resten.

Till sist doppade jag “muffinsen” i smält blockchoklad med lite rapsolja i.
Ja… snyggare har man ju sett men de var rätt så goda!
Men så mycket lättare än att göra vanliga biskvier vet jag inte om det här blev och så små att man måste äta fler än en!
Kanske hade varit smartare att göra i bullformar hm………

12 Kommentarer

 1. Å jag skulle nog ha hälsat på frida idag ser det ut som! Såg du på the f word idag? ramsey gjorde någon paj som såg jättegod ut som jag vill testa istället för kladdis någongång. Hur smakar fikon? :p

 2. Carro jag såg inte F-word, du får gärna testa pajen hos mig, ha ha.

  Vi sparar några biskvimuffins tills du kommer nästa gång!

  Fikon smakar mest mjukt och sött, hade han det i pajen tro?

 3. Men så fina och de verkar ju urgoda alltså! Jag gillar bottnarna på biskvier! Det här måste jag prova nån dag! Ha de gott i snöovädret! Kram kram

 4. Oj, så du har pysslat på idag. Du måste göra mången mun glad med detta påhitt!

 5. ja, jag gjorde som en lite tjockare pizza botten, sen bredde han på något som likande smörkräm, sen fikon och lite honung tror jag.

 6. Besvier! var ett tag sen man smakade, dom är ju super goda, men lite väl sötta kanske, tycker nog det är roligare att göra dom. Försökte klura ut varför din chokladsmörkräm spelade dig ett spratt. Jag skulle nog visppa upp smöret luftigt med kakaot, sän vända ner (patabomben)som den kallas.

  På NK gjorde vi smörkräm med italy maräng (bakad maräng.) Du gör lika dant, kokar sockerlagen till 121 grader, (släng gärna ner en vaniljstång i koket höjer resultatet på krämen) men visppar istället upp äggvitor och häller försiktigt ner sockret. visppar upp smöret mycket, blandar ner lite itaget av marängen. sen har du en vit smörkräm, skulle du vilja ha chokladsmak så smällt lite choklad i miccron som sedan röres ner. Höres

 7. haha blev lite fel där, han gjorde som en lite tjockare pizza botten 😉

 8. Fiffigt mammsen!! 😀

 9. Lät spännande det där carro,men det var ingen CHOKLAD med, konstigt:)

  Sven-Gunnar, ha ha! Aldrig hört talas om patabomb! Jag ska testa så där för jag har ett gäng bottnar utan kräm i frysen. Är det äggvitorna då som gör smörkrämen så vit i köpta bakelser?

  Ha det bra där i London/ Karin

 10. Ja "patabomb" är väl som mycket annat från frankrike, lite osäker på stavningen. Smörkräm som man gör av äkta smör blir ju inte den vitaste, men den godaste, den välldigt vita smörkrämen som man kan se i butiker är mer fusk, ja minns när jag jobbade på kringlan i ånge, deras resep, en stor 10 kg vit klump som jag inte viste innehållet på, vispade upp den och tillsatte 2 l vit sirap och 2 l olja. vispade länge sen var det klart. Kan tänka mig att många konditorier gör så. Smör är ju inte det billigaste, men där av också priserna på bakvärk från finare konditorier. Hoppas det går bra!

 11. pinsamt att man ska stava fel hela tiden, ja det är ju tur man inte blev författare =)

 12. Sven-Gunnar: Det är ju det som är bra med en blogg, man skriver som man vill utan ABC- kontroll! Har alltid hatat att skriva tidigare. Lät inget vidare det där med klumpen, oljan och sirapen……

  Jag bakar så lite så det jag gör tar jag smör till (bortsett från chokladbollar men då tar jag en nypa salt i margarinet och tycker att jag är sååå fiffig, salt mot choklad ska det va!)

  Träffade din lillebror häromdagen förresten.

  Ha det fint!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*