Lax, saffranswokade grönsaker och dillmajonäs

I helgen har vi varit i Sundsvall och hjälpt dottern Lisa att flytta in i sin lägenhet. Hon har fått tag på en 1:a mitt i stan i ett gammalt hus och hon kommer att få det så mysigt där. Vi knoppade över hos min kusin och man på Alnö och det blev bad i deras badtunna och som vanligt bjöd de på kalsgod mat!
Receptet kommer från boken Gi in the city och ungefär så här var receptet:

4-6 laxfilébitar  med pressad citron, salt och peppar stektes i ugnen 8-10 minuter 175°.

1 fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
1 lök
200g sockerärtor
1 chili
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
2 msk olja
(3 dl vatten som hon hoppade över)

Strimla grönsakerna(inte för tunt ) och woka dem i oljan tills de mjuknar lite.
Krydda med saffran, buljong , peppar och ev salt.
Här skulle det enligt receptet tippas i vatten och småkoka men vi tyckte det var så jättegott ändå så det bidde inget av med det.

Två såser fick vi välja på och att säga vilken som var godast kan jag inte för båda passade perfekt till fisken och grönsakerna.

DILLMAJONÄS
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1/2 dl hackad dill
salt, peppar

AIOLI
2-4 vitlöksklyftor
2 äggulor
2dl olja
1 msk citronsaft
1 nypa salt
1 mindre nypa cayennepeppar

Riv eller pressa vitlöken och blanda med gulorna.
Använd elvisp eller mixer och droppa sakta i oljan.
Smaka av med citronsaft och krydddor.

Vi fick se bilder från deras semester i Indien och kolla här vad jag fick!

Stjärnanis, kanel, muskotnöt, curryblad, kardemumma och svart kardemumma.
Gissa om jag blev glad?
Och som om inte det räckte så fick jag sichuanpeppar från Kina häromdagen av Kenneth som varit där och jobbat .
Tips på vad jag kan laga med svart kardemumma?

Här är bilderna Lisa på din nya lya!

9 Kommentarer

  1. Jamen just ja det borde jag kommit ihåg!

    Lisa skrev om det tror jag,tittar dit direkt.

    tack tack Örjan

  2. Örjan:Fel av mig det var ju Gittos artikel, saknar henne på Taffel. Tre av recepten ska jag testa!

  3. Svart kardemumma, aldrig hört talas om det! Missat Taffel artikeln med andra ord…

    Kul med alla kryddorna, ska bli intressant att se vad du gör med dem.

  4. Jag som använder ganska mycket saffran i maten har ju aldrig kommit på att det kanske är ganska gott att bara woka grönsaker i det så tack för tipset! Jag ska absolut testa det för den där laxrätten såg kalasgod ut ju! Hoppas allt är finemang med dig och du får ta och hitta på ngt skoj med de där kryddorna för jag väntar med spänning 🙂

  5. Emma det är en häftig rökig doft, Gitto hade gjort en kallops som jag ska testa!

    Anna du kommer att älska saffranswoken !

    Det är såå spännande med mycket kryddor,(har precis gjort en harissablandning)ha det fint du också!

  6. Vilken lycka med så fina kryddor!

  7. vilken fin lägenhet 🙂

    är det i gamla stenstan som hon bor?

    laxen verkar jättegod 🙂

    ha en fortsatt bra kväll 🙂

  8. Molly laxen var perfekt och grönsakerna ska vi inte prata om, underbara!

    Ja hon bor mitt Sundsvall.

    Ha det fint/Karin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*