En fransk vanlig gryta …..

En gryta med Bœuf Bourguignon står i ugnen men eftersom jag inte är någon fransk begåvning så går det lättare att säga köttgryta! Jag fick en fransk kokbok i julklapp (tack Katri!) och jag tog receptet därifrån och jag följde det också, MVG till mig om jag får skryta då! Ok jag erkänner att jag inte knöt någon bouquet garni utan smulade i mina frysta örter istället, torkade går säkert fint också.

BÖFF BÅRGÅNJÅNG eller hur uttalas det?
900g nötkött (hade ingen ko så ni får gissa vad det blev?)
175g rökt fläsk (jag tog hejkon bejkon)
1 morot
1 purjolök
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl buljong
3,5 dl rödvin
2 lagerblad
2 kvistar timjan
2 kvistar persilja
knyt ihop örterna runt en selleristjälk
12 steklökar
12 färska champinjoner
salt, peppar
hackad persilja till garnering
smör /olja till stekning

Dela kött och fläsk i bitar.
Stek fläsket knaprigt  och ta upp det ur grytan.
Bryn köttet i smör, salta och peppra och ta också upp det ur grytan. (lät tjatigt det här)
Dela morot och lökar fräs i smör och rör i mjölet.
Tillsätt tomatpuré, vin, buljong och örterna och låt allt koka upp.
Sätt grytan i ugnen i 150° i ca 2 timmar, späd om det behövs .
Fräs svamp och lök  i smör så att de får lite färg.
Lägg det i grytan och låt den vara i ugnen i 30 minuter till.
Garnera med persilja.

Nu har den puttrat klart och står i snön på kylning!

Det här blir middag imorgon. I kokboken stod det att man skulle servera med baguetter men jag tror nog det blir kokta pärer också fast det inte är lika franskt!
Jag pratade nyss med mamma och hon hade gjort semlor och vad tror ni jag har på jäsning i köket nu då? Jag har inte ätit en enda semla än. Det passar med något gott ikväll eftersom vi åt veckans ihopskrap till middag och de andra i familjen är och tränar. Min träning blir ikväll att tugga och titta när andra dansar!

9 Kommentarer

 1. haha kanske en dag, någon gång någon vacker dag kanske jag kommer att gilla det 😛

 2. sv, å det är ju hans som står i kondis på OPERA KÄLLAREN! då är jag med på vem du menar, ja klart jag provat hans efterätter. serverar de dagligen 😉 de är grymma, rena konstverken! Har du sett de någon gång förutom på bild? 🙂 KRAM

 3. haha, visst är det gott med Böff Bårgång 😀

  Ha en bra dag!

  Nadja

 4. Marianne "storätarn"

  Jag tror vi får ta en liten fransk språkkurs när jag kommer hem. Bourgogne var ju där jag pluggade ett helt år efter gymnasiet. Lät läskigt med Fridas vurpa med bilen men de hade ju tur.

 5. Kika gärna in på min sida och var med och tävla om ett "alla hjärtansdag" paket!

  🙂

 6. Mums, så gott!! =)

 7. det är så himla gott med gryta, speciellt sån osm fått puttra länge. jag kan inte heller uttala, men det behöver man ju inte kunna. att äta och njuta räcker väl? 😉 hihi 🙂

 8. Tuva jag får nöja mig med att låtsasäta på Daniels blogg! Jag förstod att du visste vem han var när du praktiserade på Operakällaren!

  Nadja nu fattar jag hur man ska uttala det!

  Marianne"storätarn" språkkursen är kirrad av Nadja redan! Frida ringde nyss och berättade att hon fått bromsa in för 3 älgar i Erikslund! Alltså jagade man hare i höstas eller?

  Jennie klart man vill tävla fast jag hinner inte nu utan det blir imorgon!

  Carolina vi har njutit av grytan nu och det behövdes inga franska ord för det!

 9. Jag var och kikade på ditt recept och gjorde en snabbvariant. Hade inte heller ko, så jag körde din variant – en herdelig svensk älg! Det var bogkött och jag kom fram till att styckare ska jag inte skola om mej till – hrm…

  Ja, grytan står på spisen, vi får väl se vart detta slutar. I värsta fall finns det väl nån korv i frysen…

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*