Marockansk kyckling med saffran, hasselnötter och honung

Nu har jag testat första receptet i min nya kokbok Ottolenghi!
Det var en lätt rätt att laga och nu fick jag användning för mitt rosenvatten som stått och dammat ett tag. Gott var det och väldigt annorlunda mot det jag brukar laga. Rätten kommer nog att gå under namnet "Toscakyckling" i huset för mannen gillade nötterna men dottern tyckte det var för sött. Hon älskar inte honung om jag säger så men å andra sidan var det inget kvar på hennes tallrik heller hm…..

1 färsk kyckling
2 lökar grovt hackad
4 msk olivolja
1 tsk malen ingefära (oops jag tog färsk)
1 tsk kanel
1 kuvert saffran
saften av 1 citron, nästa gång tar jag 2
4 msk vatten
2 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar, nymalen eller mortlad
100g hasselnötter
70g honung
2 tsk rosenvatten
2 vårlökar, fanns inte så det blev urjo purjo

Dela kycklingen i 4 bitar .
Blanda lök, olja, kryddor, citron och vatten i en bunke och gegga ner kycklingen i den.
Låt allt marinera i minst en timme i kylen och gärna över natten.
Rosta hasselnötterna, gnugga bort skalet i en handduk och hacka dom grovt.
Stek kycklingen i ugnen 190° i 35 minuter.
Blanda honung, nötter och rosenvatten och smeta ut det på kycklingdelarna.
Stek ytterligare i 5-10 minuter tills köttet är genomstekt och nötterna gyllenbruna.
Garnera med hackad vårlök.

  

Jag kokade ris utan någon kryddning, ja bara salt förstås och fräste morötter till.
Spiskummin, salt, vitlök och chiliolja fick de söta goda morötterna från Näset över sig!

8 Kommentarer

  1. vilken spännande kombination i smaker! men nötter brukar göra sig bra med kyckling. gott med det knapriga om inte annat! 😀

  2. Ja det var helt nytt för mig Carolina!

  3. oj, det där såg ut som en rätt min sambo skulle uppskatta! 🙂

  4. Mums! Det här lät supergott! Måste prövas 😀

  5. Vart får man tag i rosenvatten?

  6. Mums så gott det här verkar vara! Älskar den lite mer orientaliska maten! 🙂

  7. Maja rosenvatten finns på vissa icabutiker men säkert kort är nog orientaliska matbutiker. Jag kan inte kommentera alls på din blogg, måste jag skaffa bloggerkonto eller?

  8. Hej Karin! Vilket härligt recept och maten ser förföriskt god ut.

    Kul att din fina kokbok kommer till glädje.

Lämna ett svar till Karin W Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*