Glasstårta med jordgubbar och dajm

Hej och hå vilken dag! Först min skolavslutning i Haverö kyrka som var fin men så jobbig eftersom det var den sista forever……jag trodde att tårarna skulle vara slut eftersom dom sprutat rejält innan jag åkte( hittade inte mitt läppglans??!! här snackar vi I-landsproblem) men det var dom inte. ….Ruth som jobbat längst på skolan läste en helt fantastisk dikt så inget öga var torrt……. sång och spel av eleverna…kramar och blommor, ja ni fattar….
Efter kyrkan var det fest på skolgården och den hemliga överraskningen var TAKIDA som kom och spelade. Inte dåligt va?

Sedan var det dags att möta studenterna och vår sista student, jag gillar inte det här med sista…..

Det här blev en av tårtorna till Fridas student. Receptet hittade jag i "Familjens stora receptskatt" av Eva Ljunggren. Den påminner om tårtan från förra sommarens Buffé som alla lyckades med utom jag. Den fick vi äta i raketfart för den ville liksom simma iväg! Jag silade bort all vätska från mina frysta bär i år, man lär sig….

Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
200g mandel

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Hacka mandeln fint i matberedarenoch vänd ner den i äggviteskummet.
Häll smeten i en form med löstagbar kant och bakplåtspapper.
Grädda på nedersta falsen i 45 minuter och 175°.
Låt nu bottnen kallna.

Glass:
6 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
1 påse dajmkulor
200g frysta jordgubbar

Vispa gulorna och sockret pösigt och rör i vaniljsockret.
Vispa grädden till ett lätt skum och vänd ner i äggsmeten.
Blanda nu dajmen i hälften av glassen och bred den över marängbottnen.
Sätt fatet i frysen.
Mixa jordgubbarna och blanda dom med resten av glassen.
Lägg in den att stelna lite i frysen så den inte rinner.
Bred jordgubbsglassen på dajmglassen då den stelnat.
Täck med folie och frys tårtan i ett dygn.
Ta fram den 30 minuter före servering.

Garnering:
färska jordgubbar
chokladplattor
citronmeliss
limeskal

Som ni ser blev det varken citronmeliss eller limeskal men tårtan slank ner ändå!
Lättsam och jättegod!

Nu har lugnet lagt sig i stugan och det blev en rolig kväll till slut. Jag bloggar vidare om maten och de andra tårtorna framöver. Just nu jobbar jag på att vara vaken för jag ska hämta studentfestgänget i Ånge klockan 3!

5 Kommentarer

 1. Oj, oj vilken underbar tårta. Daim och jordgubbar är en härlig kombination.

  Hoppas du får en bra dag!

 2. åå vilken härlig tårta! 🙂

 3. Men alltså shit pommfrite vilken tårta…

  Nu har jag hittat efterrätten som jag ska ta med på midsommar..

  Vi åker bort och jag har lovat stå för efterrätten..

  Såå god den såg ut…

  Tack så hemskt mycket för tipset..

  Ha en bra dag

 4. Tårtan ser ju jättegod ut! Grattis till din Frida också!

  Vemodigt med jobbet ditt bara…

 5. Glass, daim och jordgubbar – Mmm klockren kombination! Kände mig väldigt inspirerad att göra något liknande till midsommar 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*