Filodegsrullar med ajvar, skinka och ost

Nu har filodegsproffset varit framme och gett sig på en otinad degrulle. Hur svårt kan det vara att lugna sig och vänta tills degen tinat ?! Resultatet blev  många små bitar istället för stora ark så tålamodet pep iväg och rullen åkte in i kylen, nytt försök senare. Då ska jag vika in kanterna till små paket också men trots att de blev fula så var det inget fel på smaken, osten som rann ut blev krispig och god. Jag smakade en och kastade snabbt de andra i frysen för de ska sparas till studentbuffén.

FILORULLAR 16 st
4 ark filodeg
kallrökt skinka
1,5 dl ajvar
1 dl hackad färsk oregano/timjan/basilika
salt, peppar
riven lagrad prästost eller den du gillar
smält smör

TINA DEGEN:)
Blanda ajvar med örtkryddor, salt och peppar.
Lägg degarken 2 och 2 och pensla smält smör emellan.
Dela i rutor, lägg på ajvar, skinka, ost och gör små rullar.
Grädda med skarven nedåt på bakplåtspapper i ca 10 minuter i 200°

6 Kommentarer

 1. Marianne "storätarn"

  Vad tusan är ajvar för något? Det låter som när ungarna var små och skulle försöka säga kaviar. Jag är också i matlagningstagen till studentbuffén. Ikväll skall det bli ett gäng kolapajer. Jag gjorde rostbiffar igår som jag lade i saltlag och sedan i frysen och sedan skall det bli Stures lag på. Jag vågade inte göra Tjälknöl och frysa igen så därav rostbiffen.

 2. Håller på att planera en examensmiddag för lördag, har ju filodeg i frysen och aijvar hemma, skinka finns ju alltid..

  Tror ev det få bli nått sånt här..

  Tack för tipset..

 3. Therese: Jasså du har också examensstök, det är både jättekul och jättejobbigt eller hur?

  Marianne storätarn`:Du verkar greja värre än värst! Kommer hela Bryssel till er eller? Ajvar är en slät tjock sås, mixad paprika, aubergine, lök, vitlök och kryddor, hur gott som helst i såser, grytor och istället för tomatsås på pizza, testa vettja!

 4. Men se vad trevligt med lite inspiration, jag som just satt och funderade på vad jag ska hitta på med filodegsrullen i mitt kylskåp! 🙂

 5. Full fart på förberedelserna ser jag. 🙂

 6. De ser jättegoda ut!

  Hälsningar från fröken Dill

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*