Café de Paris-sås till dagens middag

Burr vilken kall dag det varit idag men fint ändå. Den första halvan av dagen var jag ute och röjde bort vissna blommor i amplar och lådor för nu har allt frusit. Efter det blev det en promenad och fotbollsmatch. Frida och Alby FF:s damer spelade sista matchen idag och de vann med 4-0 och kom 2:a i serien, inte illa! 
Grattis brudar!


Till middag hade jag marinerat 4 karréskivor i:
1/2 dl olja
1/2 dl japansoya
1 tsk citronsalt
1 msk grillkrydda
1 msk balsamvinäger

Tanken var att grilla ute men jag var frusen efter fotbollen så grillpannan åkte fram och då försvann kylan lika fort som brandvarnaren gick igång. Gör jag något fel eller? Det blir himla gott för det blir både rök och grillsmak på köttet fast det blir värsta smoggen inne!

Den här såsen har jag tänkt testa ett tag så jag hittade ett recept här. Den blir ju som ni vet som en kryddig beasås. Jag hade inte allt hemma så jag ändrade lite i receptet, men kom ihåg att såsen inte går att värma upp igen då skär den sig, i alla fall för mig.

CAFÈ DE PARIS-SÅS
1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk curry
1 tsk dragon
1 tsk HP-sås
2 småbitar matjessill, fint hackade
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar, en gnutta bara 

Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår.
Ställ kastrullen i vattenbad på spisen och tillsätt äggulorna och vispa tills det blir tjockt.
Klicka i smöret lite i taget och rör kraftigt så du får en tjock  sås.
Blanda ner övriga ingredienser.

GRILLAD TOMATSALLAD
halverade tomater
fetaost
rödlök
olivolja
vinäger
sockergnutta
salt
svartpeppar
örtkrydda

Jag strödde en gnutta socker, salt och duttade på olivolja på tomathalvorna.
Pang bom i het grillpanna en kort stund.
Lägg upp på fat och ringla över lite mer olivolja och en gnutta vinäger.
Strö över rödlök, riv fetaost,  strö över örtkrydda, peppar och ev. salt.

Mina egna tomater, årets första och med det har vi pratat färdigt om hela min tomatodling. Vi har i familjen inga problem alls att äta upp skörden själva, det blev inga vänner som blev överösta av tomater, inga självplocksskyltar vid vägen och ingen årsförbrukning av chilisås. Allt jag kan säga är -Vad synd att vi inte gillar GRÖNA syltade tomater!

8 Kommentarer

 1. Hej Karin. Vad gott det ser ut. Jag var köksmästare på Kvarterskrogen här i Östersund för en massa år sen, hade Café de Parissås där. Nu är det många år sen jag gjorde den, så tack för att du påminde mig. Tror det var över 30 ingredienser i såsen, har den nerskriven i min slitna receptbok. Får ta fram den och kolla nu 😉
  Tomatsalladen ser härlig ut.

 2. Hej Karin!
  Jag fick också bara gröna tomater. Tog in alla och placerade ut dom på fönsterbrädorna. Alla mognade och blev jättegoda. Nu hade ju jag bara EN planta, men fick ett trettiotal tomater.Du har fler förmodar jag, men det är värt ett försök!
  Kram!
  Ruth

 3. Café de Parissås har jag aldrig vågat mig på, men det är ju jättegott, måste försöka jag med!
  Har samma tomatproblem som du, klasar av tomater på min Black Cherry, som knappast vill mogna nu. Blir fönsterbrädan för dem, ser jag:)

 4. Salladen såg verkligen smarrig ut. Vi har grillat i helgen men passade på innan den höstruskiga söndagen. Gott att grilla men det blev nog finalgrillningen för i år. Hoppas du får en bra vecka! Kram!

 5. Salladen ser verkligen god ut. Det går ju lika bra att ta grillpannan nu när hösten och vintern kryper inpå oss. Grillen har vi ställt i förrådet. Det är det som är charmen både med mat och årstiderna. Allt har sin tid!
  Ha en bra dag!

 6. BIRGITTA:Oj, nu förstår jag varför du är så duktig i ditt kök! Såsen blev jättegod fast jag hoppade över en del saker. Kanske du delar med dig av ditt recept?

  RUTH: Vi kan väl skylla på den klena sommaren? Flera av mina plantor frös när jag glömde täcka över häromkvällen. Hoppas allt är fint med dig, kram Karin

  SUSIE: Black cherry, då antar jag att de inte ska bli röda? Jag tyckte att jag sådde tidigt och allt var så bra men men, kanske får börja så frön i januari:)

  KERSTIN:Ja jag tyckte tomaterna var så smaklösa så det var därför jag gjorde så där. Ha det fint min vän!

  PINGLAN: Ja du har nog rätt, det skulle nog inte bli samma grej med vårgrillningen om man "grillat på" hela vintern!

 7. Heja Alby! Så gott med c.d.p sås. Det är riktigt gott att få börja laga lite rustik och höstlig mat nu.

  Ha de gott/ Mimmi

 8. Härligt Mimmi med en supporter som du!
  Hösten är helt ok med både mat och mysiga ljus tycker jag!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*