Lammstek med chevrépotatis och rödvinsås

Här kommer varmrätten med lammet från Hälsingland, (inte min bästa bild men ni får tänka på att jag var hungrig!)

Lammstek
3,5 kg lammstek med ben
4 klyftor vitlök
2 morötter
2 lökar
1 bit purjolök
vatten

marinad:
saft och skal av 1 citron
1,5 msk torkad rosmarin
1 msk örtmixblandning
vitpeppar
2 tsk salt

Stick in vitlöksklyftorna där det går på steken och gör små fickor jag delar på klyftorna så de blir små och vassa
Mortla ihop allt till marinaden och gnid in köttet med blandningen.
Låt det marinera några timmar eller tills köttet är helt tinat.
(Jag gnuggade in det här när köttet var halvtinat.)

Bryn köttet runt om men jag hade så stor stek så jag la den direkt i långpannan (några minuter på hetaste grill på slutet)
Lägg grönsaker och en skvimp vatten i långpannan och stek köttet i 125° (låg temperatur gör köttet mört och mera jämnstekt säger dom som vet) tills temperaturen är 65°.
Det tycker jag är en perfekt temperatur för då är det lagom rosa och det finns bitar på steken som är mer välstekt om någon inte vill ha köttet så rosa.
Spara buljongen i formen till såsen!

Det här är lättare att göra än potatisgratäng, perfekt att förbereda och bara gratinera före middagen. Kanske man ska slå på lite grädde nästa gång?

Chevrépotatis
2 kg kokt potatis
200g chevréost
100g smör
salt och peppar
varför hade jag inte i något grönt tro?

Lägg potatisen i en ugnsform och mosa den grovt med “kroppen”.
Blanda runt smör och kryddor och strö över osten i bitar.
Gratinera i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

Rödvinsås
5 dl rödvin
5 dl kraftig buljong från köttet
persiljekvistar
1 gul lök
50 g smör
en gnutta honung
maiena att reda av med
ev salt och peppar

Jag är ingen mästare på rödvinsås men jag tyckte att det skulle passa till det här köttet och jag kanske lär mig. Det hade ju gått att titta på något recept förstås……

Jag kokade vin, lök och persilja tills hälften av vätskan var kvar.
Sedan silade jag buljongen från köttet och lät det koka med.
Smör och honung rundade av smaken och jag redde såsen en gnutta.

En kommentar

  1. Gud vad gott! Någon dag ska jag göra lammstek, men det är så svårt att få tag i, men till påsk brukar det gå lite lättare i alla fall.

    Börjar det inte närma sig NZ nu? När är det ni åker?

Lämna ett svar till Emma Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*