Efter soppan åt vi vårrullar för jag köpte vårrulledeg. Olle och Frida fick jobb med stekning och rullning, själv tog jag det lugnt vi fritösen (ljug för jag har bara en alldeles vanlig kastrull och det går finfint). Vilken stank det blir i hår och kläder av oljeoset men det är det värt. Det går såklart att lägga i vad man vill i de små rullarna och hotta till dom med mera kryddor, glasnudlar och vitkål brukar ofta vara med tror jag.
De blev tokgoda och snyggare och snyggare mot slutet!
VÅRRULLAR
400 g fläskfärs
3 morötter
2 dm purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk fishsauce
2 msk japansk soya
vårrulledeg
Stek färsen och fräs med grovriven morot, strimlad purjo och hackad vitlök.
Dutta i såserna och låt allt fräsa ihop.
Lägg 2 msk fyllning på degen och rulla ihop till täta små paket.
Limma ihop degändan med lite vatten.
Fritera i het olja tills rullarna blir bruna och krispiga och låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Servera rullarna med färdig sweetchilisås eller med den här tunnare såsen som jag älskar.
Dippsås
2 klyftor vitlök
1 msk ingefära
1/2 -1 chili
3 msk citron
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
(honung)
Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
Blanda i de övriga ingredienserna.
om du tycker såsen blev stark så ringla i lite honung.
Den här såsen passar att doppa rispappersrullar eller vårrullar i men lika gott att dutta på wok eller nudelsallad.
Åh, vad sugen jag blev, har varit sugen på att göra egna vårrullar ett tag men eftersom affärerna inte verkar sälja degen och faktiskt har jag ingen aning om det finns asiatisk butik i närheten, måste nog kolla upp det för dina låter så himla goda.
Ha en bra 4:e advent!
Jag är inne i en "thai"-period just nu, så hemma hos oss blir det olika thairätter var och varannan dag! Måste passa på att rekommendera ett recept på vårrullar som jag fick när jag gick en kurs i thailändsk matlagning:
http://frestelser.blogspot.com/2009/03/thailandska-varrullar.html
God jul!
Vårrullar är så gott!! Blir nog till att göra det snart. Hoppas att du får en riktigt god jul Karin!