Älggryta med rotsaker och svamp

Det här blev gårdagens middag här i huset och vi fick hjälp att äta den av våra Alnösläktingar som bromsade in på väg till fjällen. Hur kul som helst mitt i veckan sådär men de fick sova i ett småkyligt rum så jag hoppas dom inte blir kraxiga. Praktisk mat som jag gjorde kvällen innan så det var bara att koka pärer och tända ljus!
Ungefär det här åkte i grytan min:
ÄLGGRYTA
1 kg grytbitar
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri (150 g gissar jag)
3 klyftor vitlök
5-6 stora champinjoner i kvartar
10 små röda steklökar
1 paket bacon
kraftig buljong eller vatten + 2 tärningar
3 dl rödvin
2 msk tomatpuré
2 msk svartvinbärsaft/gelé
10-12 krossade enbär
1 tsk timjan
salt och peppar
smör och olja rtill stekning
maizena till redning
persilja eller något annat grönt

Jag brynte köttbitarna rejält och lät de puttra med buljong vin och kryddor i ca50 minuter.
Nu åkte rotsakerna i som jag delat i bitar, se till att späda med vätska så köttet är täckt.
Medan det fick puttra på brynte jag lök, svamp och bacon i en panna och det fick puttra med tills köttet var mört.
Jag redde av med lite maizena så såsen blev simmig och smakade av med mera kryddor.

SNABBGURKA
1 gurka i tunna skivor
1 dl vatten
1/2 dl socker
1-2 msk ättika
1 tsk salt
persilja eller koriander
 
Skiva gurkan och strö salt på den.
Pressa ner den i en skål eller burk och låt den ligga så medans du rör ihop lagen.
Smaka dig fram med ättikan fär det beror ju på om du har stark eller svag ättika.
Klipp i lite grönt och servera den till grytan.

Julklappen från Ånge Kommun passade perfekt på en bit baguette till grytan.
Ostarna kommer såklart från Strömmens gårdsmejeri!

Jag fick en award av snälla Therese och jag blev sååå glad men just nu klurar jag på några intressanta saker om mig själv och jag kan liksom inte komma på något alls…… skriver bara det jag tänker på just nu då.

♥Letar ofta efter min mobiltelefon samtidigt som jag pratar i den, virrpanna nr1!

♥Småskraj för djur, hundar och katter och så men gillar att titta på djur när det finns rejäla stängsel eller på tv! Jag tjatade till mig en hund när jag var 7 och den var rolig en vecka. Vilda djur i skogen har jag inga som helst problem med för man får ju just aldrig se några.

♥Har fortfarande mina julgardiner kvar i köket fast dom är bara röd och vitrutiga och såna kan man väl ha uppe till våren? Som ni förstår så är jag  ingen heminredningspysslare!

♥Har en dröm om att jobba med mat på något roligt sätt typ catering eller tänk i ett provkök eller bara experimentera med mat och smaker och ha betalt då förstås.

♥Skulle vilja odla mera spännande grönsaker och helst ha en hustomte som hjälper mig att rensa. Kanske dags att sätta tomatfrö snart?

♥Måste lukta överdrivet mycket på tvätten när jag viker den, ja vad tror ni tics eller tvångstanke?

♥ Försöker att inte tänka och fundera på mat hela tiden då jag är ledig men det funkar inte så bra..hm

♥Spelar folkmusik och sjunger i kör ibland, älskar dans (disco också men snart åldersgräns på det) men har blivit försoffad och sitter framför datorn istället, inte bra. Träningscykeln glor på mig när jag ligger i soffan!

JAG LÄSER SÅ HIMLA MÅNGA BLOGGAR SÅ JAG UTMANAR DEN SOM VILL HELT ENKELT!

5 Kommentarer

 1. Haha, jag luktar också sjukt mycket på tvätten när jag viker den. När jag hänger upp den till tork också, faktiskt.

 2. Det är ju såna små egenheter vi har som är roliga att läsa, skrattar gott åt mobiltelefonen, jag letar min fast jag ha satt den i ett snöre om halsen..
  Nya recept kollar jag på hela tiden, ibland blir man så less och tänker att det måste finnas nått annat på internet att titta på, funkar en stund sen så är man tillbaka i matbloggarnas och receptens värld…Visst är det underbart..

 3. Mmm Älggrytereceptet fick det att vattnas i munnen..

  Julgardiner i köket i februari…
  Skulle det vara konstigt ?
  Det hoppas jag inte för våra hänger kvar i vardagsrummet 😀

 4. Helena S: Vad bra då är det inte bara jag som har luktdille!

  Therese:Snöre kanske skulle vara nåt, ha ha, ja det är sådär för mig också men jag försöker läsa några bloggar som inte osar mat hela tiden!

  Gäddan:Skönt då får mina hänga kvar du!

 5. Hallojs! Tack för en suverän middag och en jättebra start på vår minisemester. Vi fick några riktigt fina dagar i Storhogna. Härligt att få ett brejk och inse att det finns annat än ekorrhjulet som snurrar. Nu måste ni snart komma ner till oss, gäran före Svennes kalas. Kramar från kusin.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*