Heta räkor med saffransaioli

Kroppen fick sig en chock idag när jag tog på mig skidorna o0ch åkte en sväng på sjön i fina vädret. Frida lurade ut mig för ett tag sedan när det var -22 och då blev det en mycket kort sväng. Tänk att jag åkte så sakta och svettades så mycket!? Jag har så klena armmuskler och knas i nacken/axeln (en gammal “judoskada”, ja jag var med en skolklass på judo och första lekens regel var att när man gjorde fel så skulle man göra kullerbyttor efter långsidan i lokalen, gissa vem som åkte ut först och fick kullerbytta och inte kunde röra sig på en vecka?! Samma person som började skriva en skadeanmälan men rev sönder blanketten vid raden:beskriv hur skadan gick till! Piiinsamt!) så stavar i sakta mak kommer att bli perfekt träning tror jag.
När jag var på sjön åkte mannen och handlade och jag beställde 2 nät med musslor men det fanns inga (snyft) så han köpte räkor istället. Jag testade att fräsa på en del av dom som omväxling och det blev gott tyckte jag och ungdomarna men inte mannen:vanliga är bäst! Jag har varit lite flitig och städat några köksskåp och gjorde många fynd både sånt som åkte i komposten och sånt jag glömt att jag har, några saffranspåsar blev överraskningen så en av dom hamnade i en sås/majjo till räkorna.

HETA RÄKOR
1/2 kg räkor med skal
1 liten lök
2 klyftor vitlök
2-3 tsk sambal
1 msk tomatpuré
1/2 dl olja
(en skvätt med vitt vin)
rökt salt med chili och koriander
färsk koriander/dill eller persilja är gott att strö över

Jag fräste vitlök och lök i oljan och pytsade i sambal och tomatpuré när löken var mjuk.
Snabbt i med räkor och en skvimp vin (om du har annars blir det gott ändå), koka upp snabbt och lägg sedan på ett serveringsfat.
Låt skyn följa med eller ha den vid sidan om i en skål.

Jag kunde inte bara ha i saffran utan det slank med både chili, citron och vitlök men det är bara att ta bort eller lägga till det man vill!

SAFFRANSAIOLI med chili och citron
2 klyftor vitlök
2 äggulor
1 påse saffran
2 msk citronsaft
1 tsk sambal
2 dl rapsolja
1-2 tsk honung
salt

Ta fram alla ingredienser så de är rumsvarma.
Mixa allt utom oljan med en stavmixer (vispa för hand går ju också om du vevar på bra).
Droppa sakta i oljan och kör tills det tjocknar.
Smaka av med salt och ev mer honung.

Nu ska jag kolla in melodifestivalen och äta geléhjärtan som vi fått av Frida!
Jag önskar att ni alla får en mysig Alla Hjärtans Dag!

7 Kommentarer

  1. Jag skulle gärna ta både lite pimpade räkor och vanliga. Och med aioli till, åh så gott!

  2. Att åka skidor sakta och belöna sig med en apelsin mitt i allt, är ett sätt som jag gillar. När solen börjar värma lite mer kommer det bli fikastunder därtill.
    Dina räkor kan jag gärna mumsa på efter skidturen!

  3. tack så hemskt mycket för gratulationerna 😀

  4. Va gott det ser ut, när jag äter räkor nästa gång ska jag prova denna aioli 😀

  5. SLURP!!! Blev allt lite sugen på räkor nu =)

  6. Hej Karin. Verkligen läckra räkor du fick till efter skidturen. Aiolin likaså 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*