Lammbog, potatiskaka med ost och till det en rödvinsås

En baravara dag har jag haft idag och det känns verkligen att jag varit ledig en vecka. Frida drog med mig på en morgonpromenad och det var härligt! (läs:den första halvtimmen innan ljumskar och höfter förvandlade mig till ankavanka, jag ska nog bara åka skidor i nedförsbacke!)
Färdigpjålat för idag, middagen gillade Anna och jag men mannen är ingen lammfantast men hm…tog han inte två portioner?

UGNSTEKT LAMMBOG
1 lammbog med ben
1/2 citron, saft och skal
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk örtmixkrydda
1 tsk salt
3-4 klyftor vitlök
morot, lök, selleri till ugnsformen
nymalen vitpeppar
vattenskvimp till formen

Jag mortlar ihop kryddorna och pressar sedan i citron till en pasta.
Gnuggar in köttet med kryddjoxet och låt det gärna gotta till sig i några timmar.
Lägg  köttet i långpannan och rotsaker runt om så blir det en x-tra god buljong.
150 ° körde jag köttet i och du gå för allt i världen inte på promenad när köttet är i ugnen som jag gjorde för köttet ska inte ha högre temperatur än 66-67 grader tycker jag men mitt hann bli 72!

POTATISKAKA MED OST
1 kg potatis
150 g ost (castello vit och färskost med peppar tog jag men det passar med vilken ost som helst)
1 klyfta vitlök
1/2-1 dl färska örter eller mindre mängd torkad
50 g smör
salt och peppar

♥ Jag skivade potatisen tunt och varvade den i en liten springform med ost, vitlök och kryddor.

♥ Smör i botten och på toppen, bakplåtspapper och en ugnsfast skål blev tryck ovanpå kakan.

♥ 200 ° ugnsvärme i ca 45 minuter och sedan tog jag bort “locket” och körde några minuter på grill så potatisen blev knorpig.

RÖDVINSÅS
2 dl buljong från ugnsformen
2 dl rödvin
1 msk honung
1(stor)ruta mörk god choklad
1 klick smör
salt, peppar, en nypa örtkrydda
maizena till redning

Vispa ur ugnsformen och sila buljongen.
Koka ihop den så att du får en kraftig fond.
Tippa i vinet och låt allt koka några minuter.
Smaka, smaka, smaka av med honung, choklad, smörklick och kryddor.
Red av såsen men bara så den blir lite simmig.

Hoppas ni alla haft en härlig påskhelg!

4 Kommentarer

  1. Potatiskakan ser verkligen kanongod ut!

  2. Grattis till att ha bloggat i 2 år, visst går tiden fort när man har roligt..
    Blev riktigt sugen på friterade bläckfisk ringar när jag såg vad du hade gjort, är ju så gott.
    Lamm är nått som jag aldrig har prövat att göra, det såg dock hur gott ut som helst.
    Här blev det en soldag på hela helgen och det va i söndags när vi va ute hos goda vänner i deras stuga, perfekt med andra ord.
    Ha det gott

  3. Hjälp vad gott! Vi älskar lamm här, bäst är lammytterfilé men pinsamt nog har vi aldrig provat lammbog… ser underbart ut så det måste vi göra!

  4. Jag älskar lamm när det är rätt tillagat! Detta ser fantastiskt gott ut, hela kombinationen med potatiskaka och rödvinssåsen. Intressant med både hnoung och choklad i, det måste bli en söt variant kan jag tänka mig? Jag brukar krydda på åt andra hållet med massa schalottenlök & bacon som silas bort sen. Men detta blev jag nyfiken på! Kram på dig!

Lämna ett svar till Malin Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*