citronglasstårta

Jag var på en kul tjejfest igår med god mat och mycket skratt. Vi fick en supergod sallad typ den här som jag måste göra själv i sommar när det blir varmt, om det blir varmt!? Partyt var ute och både vinterjacka och fleecefilt åkte på och ja …det är juni. Efterrätten fixade jag och receptet hittades här på Allt om mat. Jag hade inte tid att koka kolasåsen sådär utan öppnade burken och kokade mjölken i ca 10-15 min tills den såsat till sig men man måste röra exakt hela tiden och ha svag värme. Varför körde jag inte såsen i micron? Jag ringlade bara hälften av kolasåsen i glassen för jag var rädd att det skulle bli för sött men vräk på allt för glassen var så syrlig.

CITRONGLASSTÅRTA DULCE DI LECHE
1 burk kondenserad mjölk
10 st digestivekex
2 msk strösocker
50 g smält smör

Glassen:
3 ägg
3 dl grädde
1,5 dl strösocker
2 citroner, skal och saft (1,5 dl)
2 dl creme fraiche
25 g mörk choklad

1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten.Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås och låt burken svalna ca.15 min.

2. Sätt ugnen på 175°.

3. Smörj en form med löstagbar kant,24cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

4. Krossa kexen i en matberedare och tillsätt socker och smält smör.

5. Tryck ut smulorna i formen och grädda mitt i ugnen ca.5 min och låt den kallna.

6. Dela äggen och vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum.

7. Vispa grädden i en bunke.

8. Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt citronskal och saft.

9. Vänd i creme fraiche,grädde och sist äggvitor i smeten.

10. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen och avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.

11. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.

12. Ta fram glasstårtan 10-20 min innan den ska serveras och hyvla choklad på toppe

Regnet vräker ner så det blir soffan snart och spaning på det stora bröllopet med en stoooor kopp caffe mocha!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*