Marinerad rådjurstek eller älgstek

Jag fick ett rådjur av yngsta dotterns pojkvän Olle. Tror ni jag blev glad? Jaaaa!!! Titta i gungställningen sa han en morgon för några veckor sedan och där hängde rådisen, men jag trivs bättre med att det är styckat och ligger i min frys. Hoppas inga veganer blev upprörda och ledsna nu bara…..jag är inte riktigt bekväm med slakt själv men vill hemskt gärna äta kött, här snackar vi dubbelmoral!
Det var ett fantastiskt gott kött som fått hänga perfekt länge och styckats i perfekta bitar, duktig kille den där Olle!
Jag rörde ihop en enkel marinad, tvekade om jag skulle ta enbär som är klassiskt till vilt men jag tog chili istället. Ta de örtkryddor du har det blir gott med vilka som helst!

RÅDJURSTEK
1-1,5 kg rådjurstek/älgstek/rådjurssadel
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar
Marinad:
1 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
2 msk japansk soya
2 msk rosmarin (2 tsk torkad)
1/2 dl oregano (1 msk torkad)
2 klyftor vitlök
1/2 chili

Hacka kryddor, vitlök, chili och blanda det med det övriga.
Låt det tinade köttet ligga i marinaden minst en timme och gärna över natten.
Skrapa av köttet så gott det går men spara allt skrap och marinad.
Bryn köttet i stekpannan och krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en trång ugnsform, slå marinaden över och kör köttet i 150° graders ugn tills innertemperaturen är max 60 grader (om du vill ha det rosa vilket jag hoppas!)

SÅSEN det bästa av allt!
stekskyn från formen ca 2 dl
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
en skvimp svartvinbärsaft /gelé/honung
maizena +vatten om du inte vill ha tunn sås

Sila buljongen från formen och koka upp den.
Vispa i creme fraiche och grädde och låt den puttra på.
Smaka av med sötma och ev kryddor och redning.

Det blev några smörstekta trattkantareller vid sidan om och gelé såklart!

Jonas och Cecilia nu har jag smakat lingonbalsamicon som jag fick av er och den passade perfekt till det här vilda köttet!
Nu ska jag spana in kungamaten, vad tror ni dom får? Jag har gissat här på gös, ogräs av något slag (nässlor, ängsyra, kirskål, ramslök) någon fågel och kanske jordgubbar. Tänk om man fick smaka den där maten……..

3 Kommentarer

  1. Oj så gott! Rådjur är ju otroligt gott!

    Och nu har månadens andra tävling startat! Denna gång kan du vinna underbara produkter från "Lyckas med Mat". Tävlingen avslutas den 27 juni.

    Ha det jätte bra! Kram Daniella – BakeCake

  2. Men åh, det hade jag velat smaka ju!

  3. DANIELLA: Japp gott är det! ska kolla in din tävling strax!

    LISA: Du hade älskat köttet men det finns mer i frysen, kom hem bara!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*