Jag fick älgkött i söndagskväll, inte bästa timing mitt i valvakan men ni ska veta att det var värsta bästa köttet! Fint, fräscht, färdigmalt och stekarna behövde knappt putsas, ni hör ju att köttet låg ju nästan i fryspåsar! Färsen blev premiärlagad idag på några små spett och jag hade i en skvimp fetgrädde, det behövs i älgfärsen det eller blanda med fetfärs. Om du inte har kryddorna så går det lika bra med en tacomixpåse.
FÄRSSPETT
5 hg älgfärs eller den färs du har
1 dl grädde
1 ägg
1-2 klyftor vitlök
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 rågad tsk salt
1 nypa chili färsk eller torkad
svart och vitpeppar
1. Blanda ihop grädde, ägg och alla krydderierna och smula sedan i köttfärsen.
2. Låt smeten stå och dra lite och blöt under tiden träspetten.
3. Gör ca 10 köttbullar och kläm fast dom på spetten.
4. Lägg dom i en smord ugnsform.
5. Ringla över olja och smula över någon örtkrydda.
6. Stek spetten i ugn på 200° i ca 15 minuter och stek hellre för kort tid än för länge!
Mango är min favorit i salsa men avokado och en stor gul tomat fick komma med istället. Jag vill bara säga att de små tomaterna har jag odlat och de stora kommer från svärisarna.
AVOKADOSALSA 2-3 port
2 stora tomater eller många små, gärna både gula och röda
1 avokado
1 liten rödlök
2 msk olivolja gärna citron
citronsaft eller en dutt vinäger
salt och peppar
hackad färsk koriander
(chili och honung blir också gott men jag hoppade det idag)
Skär alla grönsaker i småbitar och smaka av med syra, kryddor och ev chili och honung!
MYNTACREME
2 dl cremefraiche
färsk eller torkad mynta
salt och peppar
Smaka dig fram med myntan och kom ihåg smaken kommer fram mer när cremen dragit ett tag.
Jag säger bara MUMS vad gott !! 🙂
Tror vi ska laga till ngt liknande ikväll! mmmm
En riktig höjdare 🙂 Åsa Z
Åh så gott! Jag älskar mynta, men min dotter tycker att det smakar tandkräm haha. Ha det bra. 🙂
Åh, vad gott! Blir alldeles för sällan älg eller annat vilt hos oss numera. Det är ju så gott.
ANNA:Skvallra bara vad du lagae för sånt vill en mamma veta!
ÅSA: Ja det blit lite godare med den där träpinnen tycker jag, konstigt?
FIONA:Ha ha, jag håller med din dotter när det blir för mycket mynta!
EMMY: Ja det är riktigt gott men det är bra att variera för man kan lätt ledsna om man bara äter en sorts kött!