Färsspett med avokadosalsa och myntacreme

Jag fick älgkött i söndagskväll, inte bästa timing mitt i valvakan men ni ska veta att det var värsta bästa köttet! Fint, fräscht, färdigmalt och stekarna behövde knappt putsas, ni hör ju att köttet låg ju nästan i fryspåsar! Färsen blev premiärlagad idag på några små spett och jag hade i en skvimp fetgrädde, det behövs i älgfärsen det eller blanda med fetfärs. Om du inte har kryddorna så går det lika bra med en tacomixpåse.

FÄRSSPETT
5 hg älgfärs eller den färs du har
1 dl grädde
1 ägg
1-2 klyftor vitlök
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 rågad tsk salt
1 nypa chili färsk eller torkad
svart och vitpeppar

1. Blanda ihop grädde, ägg och alla krydderierna och smula sedan i köttfärsen.

2. Låt smeten stå och dra lite och blöt under tiden träspetten.

3. Gör ca 10 köttbullar och kläm fast dom på spetten.

4. Lägg dom i en smord ugnsform.

5. Ringla över olja och smula över någon örtkrydda.

6. Stek spetten i ugn på 200° i ca 15 minuter och stek hellre för kort tid än för länge!

Mango är min favorit i salsa men avokado och en stor gul tomat fick komma med istället. Jag vill bara säga att de små tomaterna har jag odlat och de stora kommer från svärisarna.

AVOKADOSALSA 2-3 port
2 stora tomater eller många små, gärna både gula och röda
1 avokado
1 liten rödlök
2 msk olivolja gärna citron
citronsaft eller en dutt vinäger
salt och peppar
hackad färsk koriander
(chili och honung blir också gott men jag hoppade det idag)

Skär alla grönsaker i småbitar och smaka av med syra, kryddor och ev chili och honung!

MYNTACREME
2 dl cremefraiche 
färsk eller torkad mynta
salt och peppar

Smaka dig fram med myntan och kom ihåg smaken kommer fram mer när cremen dragit ett tag.

5 Kommentarer

  1. Jag säger bara MUMS vad gott !! 🙂
    Tror vi ska laga till ngt liknande ikväll! mmmm

  2. En riktig höjdare 🙂 Åsa Z

  3. Åh så gott! Jag älskar mynta, men min dotter tycker att det smakar tandkräm haha. Ha det bra. 🙂

  4. Åh, vad gott! Blir alldeles för sällan älg eller annat vilt hos oss numera. Det är ju så gott.

  5. ANNA:Skvallra bara vad du lagae för sånt vill en mamma veta!

    ÅSA: Ja det blit lite godare med den där träpinnen tycker jag, konstigt?

    FIONA:Ha ha, jag håller med din dotter när det blir för mycket mynta!

    EMMY: Ja det är riktigt gott men det är bra att variera för man kan lätt ledsna om man bara äter en sorts kött!

Lämna ett svar till Anonym Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*