Rotsaksgratäng med isterband

Potatisgratäng gör jag väldigt sällan men nu blev det en fast med fler rötter än potatis. En knöl som höjer smaken rejält är ju rotsellerin, den borde jag köpa oftare. Har ni någonsin haft på för mycket vätska i en potatisgratäng? Inte jag och jag tror inte att det går heller så “grädda” till det rejält bara. Ska man spara den till nästa dag då kan man tippa dit ändå mer för krämigt ska det va tycker jag. Här tog jag hälften mjölk också men buljong+grädde är inte heller fel. Nog om gratängprat, nu ska jag vila och kolla på “Halv åtta”!

ROTSAKSGRATÄNG 4-5 portioner
6-7 hg rotsaker, jag tog lika delar potatis, rotselleri, morot och kålrot
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
3 dl mjölk
2-3 dl riven stark ost
2 tsk salt, kanske en gnutta mindre
svart och vitpeppar

1. Skala och skiva allt tunt eller kör i en matberedare.

2. Krydda och blanda ner riven vitlök.

3. Blanda mjölk och grädde och häll över rotisarna.

4. Grädda i 200° tills gratängen är mjuk och fått färg.

5. Strö över osten på slutklämmen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*