Tarte tatin med vaniljsås

 
Här kommer en klassisk äppelefterrätt som jag aldrig gjort tidigare. Det är ju en “upsidedownkaka” gjord direkt i en gjutjärnspanna som ska ställas in i ugnen och sedan vändas upp på ett serveringsfat. Eftersom jag är en teflonnörd och inte äger en riktig gjutjärnspanna så tippade jag över de stekta äpplena i en springform men då blev det  ingen knäckig yta som det ska bli så ta en gjutjärnspanna! Lättast är det med färdig smördeg på rulle men jag gjorde en mördeg och det blev en mix av Morberg och Tasteline!
 
TARTE TATIN
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk råsocker
2 äggulor
Fyllning:
6-8 äpplen (1 liter klyftade hade jag)
75g smör
1,25 dl råsocker
1msk citronsaft
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Kör alla ingredienser till degen i matberedaren, knåda ihop den och låt den vila kallt.
 
3. Skala och klyfta äpplena i stora bitar om du inte har små äpplen som jag.
 
4. Smält smör, socker och citronsaft i en stekpanna och låt sedan äpplen steka med ( fast ha inte så hett) tills äpplena mjuknat och karamellen är lite seg.
 
5. Kavla ut degen till en rundel som täcker pannan/kakformen och lägg den som ett lock över äpplena.
 
6. Grädda i 25-30 minuter och skär med en kniv längs kanten när du tagit ut tarten.
 
7. Servera med vaniljsås, råkräm eller vispad grädde.
 

Vaniljsås a`la Moberg
1st vaniljstång
3dl vispgrädde
1dl vatten
3st äggulor
2msk florsocker
 
 
1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv, skrapa ur frön och lägg dem och stången i en kastrull.

2. Tippa i en deciliter vispgrädde och vattnet.

3. Sjud 10 minuter, låt kallna och ta sedan upp vaniljstången.

4. Vispa upp äggulorna med florsockret och koka upp gräddvattnet.

5. Sänk värmen och häll sedan i gulorna under kraftig vispning tills den tjocknar över svag värme.

6. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat (men det gjorde inte jag)

 

Men det är inte dumt med den här såsen heller!

 

RÅKRÄM en mumsigt fin vaniljsås
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt.

2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.

3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.

7. Vispa 2 deciliter grädde så tjock som såsen önskas vara och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*