Öppen lasagne med spenat och svamp

 
Jag hade funderat på en hel “Italianohelg” …. så blev det inte men pastamaskinen åkte iaf fram på lördagen. Eftersom jag har problem att dubbla ett HELT recept så blev det ett “meck” innan pastadegen var som den skulle men när man väl börjar veva då är det riktigt roligt. Det är så många som hyllat Lottas “Om jag var din hemmafru” Lasagne så jag var bara tvungen att testa och svärisarna var smakpanel och jag kan hälsa att de gillade den.  Annorlunda smak blev det med mandelpeston och samtidigt lite fräscht syrligt .
Jag dubblade receptet och ändrade lite eftersom jag inte hade allt hemma.
 
 
ÖPPEN LASAGNE för 4 med svamp, spenat och något “skinkigt”
 
75 g smör

1 dl mandel

1tsk honung

2 ciitroner, zest och 1 /2 msk saft

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4-5 hg g champinjoner, portabella,  2 dl torkade trattisar tog jag

250 g rökt sidfläsk /2 paket bacon/8 skivor serranoskinka

200 g färsk spenat

1 burk ricotta, jag tog philadelphiaost

4 lasagneplattor (men fyllningen räcker till flera)

 

 

1. Rosta mandeln rejält i torr stekpanna och krossa den i mortel eller matberedare.

 

2. Smält smöret och slå bort den grumliga bottensatsen, låt smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar knäck.

 

3. Tillsätt citronzesten, det yttersta gula, fint rivet i smöret, mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll smöret varmt på smak värme.

 

4. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i lite smör eller olja. Pytsa i fint skivade champinjoner/ trattisar, sidfäsk/bacon/skinka och stek så det får lite färg.

 

5. Koka upp vatten och salt till lasagneplattorna.

 

6.Tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop, salta och peppra.

 

7. Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar (varma tallrikar är fiffigt här) och lägg spenatfyllningen på halva lasagneplattan, lägg på en rejäl sked ricotta/ph-ost och bädda över resten av pastan.

 

8. Skeda över varm mandelpesto och servera direkt.

 

En kommentar

  1. Låter gott! Och kul med egen pastamaskin!

Lämna ett svar till Katarina Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*