Vem vill inte ha nygräddat morgonbröd?

Såklart det vill väl alla! Det har blivit som en rutin nu att baka frukostbröd på helgen men jag måste skärpa mig och dutta i lite grövre mjöl, nötter och “kvitterfrön” men jag råkar ju älska det här brödet utan nyttigheter också.
Det enkla med det här brödet är att det inte behöver knådas för hand utan bara jäsa i bunken 10-14 timmar och sedan tippas upp på plåt, jäsa en kortis och sedan gräddas i den hetaste ugnen du kan få till och kasta in lite vatten. Som ni ser så blir det ett luftigt bröd med massor av hål och en hård skorpa, akta tandproteserna!
En hushållsassistent är bra att ha eftersom degen ska knådas länge, hoppas att du har en bättre maskin än Kitchen Aid för den är ett skämt om du inte ska vispa grädde då (köttkvarnen ska vi inte prata om för den klarar bara kokt potatis och file) Tänkte nästan filma när den hoppade runt på diskbänken och nästan jazzade ner i diskhon! Jag har en Bosch som är bra men jag tänkte köra slut på den sämsta först 😉
LÅNGJÄST BRÖD
6-8g jäst (den mindre mängden om du ska jäsa brödet 12-14 timmar)
6 dl kallt vatten
11,5-12,5 dl vetemjöl special men allra helst ett ekologiskt mjöl typ Saltå eller manitoba cream
1 msk salt, tog grovt havssalt (gärna ett salt utan jod säger proffsen, vad vet jag?)
1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en assistent av något slag och tillsätt sedan allt vatten och sedan mjölet i omgångar. Vänta med saltet!
2. Kör degen på högsta effekt i 10 minuter och tillsätt sedan saltet och kör runt lite till och det blir en lös och segtrådig deg!
3. På med gladpack på bunken och låt degen jäsa 10-14 timmar.
4. Tippa upp på plåt, ett stort bröd eller två små på varsin plåt. Vill du göra baguetter så funkar det också men då får du jobba lite med degen och mera mjöl på bakbordet, snurra till baguetter.
5. Låt brödet jäsa ca 30 minuter på plåt, strö mjöl på toppen och på med handduk.
6. Grädda i mitten av ugnen i hetaste ugn 250-275 grader i 20-40 minuter beroende på storlek på bröden (20 minuter räcker nog till baguetterna) Det ska bli en rejäl nästan bränd skorpa tycker jag!
7. Kasta in en mugg med vatten i ugnen efter halva gräddningstiden!
8. Lägg på galler och låt kallna utan duk om du vill ha en hård skorpa.

6 Kommentarer

 1. ICAs ekologiska serie har ett ekologiskt vetemjöl special. Däremot har jag inte hittat nåt ekologiskt manitoba cream-mjöl.

  Låter som ett spännande bröd, jag får nog testa det i helgen. Tippa upp allt på en plåt bara låter som ett bröd i min smak. 🙂 Ska det jäsa i kylen eller i rumstemp?

  • Jäs i rumstemperatur men jag gissar att du redan gräddat ditt bröd! Ibland gör jag två bröd också med ett bakplåtspapper emellan, flyter ju liksom ihop lite 🙂 Tror det blir toppen med det ekologiska vetemjöl special har heller inte sett ekologiskt manitoba. Hoppas du gillade brödet/ Karin

 2. Jag insåg lite sent att jag inte alls hade tid att vänta ut en limpa i ugnen, så jag klickade upp degen i flera små bröd istället. Eftersom en av trollen hade kompis som sov över vågade jag inte grädda för hård skorpa heller. Så det blev lite mesigt o såg inte så kul ut. Men det var kanonfina bubblor i det, o nästa gång blir det en limpa. Kommer nog testa att grädda det i stekgrytan, blir så attans gott bröd.

 3. Gott bröd Karin, har gjort det ett antal gånger. Provade med 1 dl pumpakärnor, inte så tokigt!

  • Karin Walker

   Vad kul att du gillade det! Har tänkt flera gånger att jag borde ha i både frön och grövre mjöl men det har inte hänt än :-)) Jag får testa med pumpakärnor nästa gång då!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*